Amfipoli News: Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα





  Υλικά

400ml. χλιαρό νερό
18 γραμ. μαγιά ξερή
1κτγ. κοφτό αλάτι
3+1 αυγά μεγάλα
60ml. γάλα πλήρες
250 γραμ. μέλι ανθόμελο ή βάλτε 250γρ. ζάχαρη
125 γραμ. βούτυρο λιωμένο
8 γραμ. μαχλέπι
8 γραμ. κακουλέ
2 βανίλιες
800 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γραμ. περίπου αλεύρι για το άνοιγμα
φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ, αδειάζουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά, και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλάτι, τα 3 αυγά, ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε το γάλα, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε στο μπωλ, το μαχλέπι, το κακουλέ, τις βανίλιες, και σταδιακά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε έως ότου να έχουμε μία ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει. Κατόπιν, αλευρώνουμε το χέρι μας και πατάμε ελαφρώς την ζύμη έως ότου να ξεφουσκώσει. Ξανακλείνουμε πολύ καλά το μπωλ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.

Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα αλευρώνουμε τον πάγκο, και αδειάζουμε επάνω την ζύμη. Την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε 4 μπάλες, τις οποίες ζυμώνουμε ελαφρώς και τις διπλώνουμε 4 φορές. Τις ξαναφτιάχνουμε σε μπάλες, τις οποίες κόβουμε σε 3 ίσα μέρη από τα οποία φτιάχνουμε κορδόνια, τα οποία πλέκουμε σε σχήμα πλεξούδας. Τις πλεξούδες τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα και τις βάζουμε στη λαμαρίνα.

Αφήνουμε τη λαμαρίνα σε θερμοκρασία δωματίου για 1.5 ώρα.
Μετά από αυτή την μιάμισι ώρα, αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα χτυπημένο αυγό και στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις και βάζουμε στον πάτο του φούρνου ένα ταψί με νερό.
Ψήνουμε για 25 λεπτά.

  Sotiria amor

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου