Amfipoli News: Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι



 


Συνταγή για γαλακτομπούρεκο κανταΐφι. Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι 2 σε 1 με βελούδινη κρέμα και δεμένο σιρόπι. Ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού όνειρο.

Υλικά

Φυλλο Κρουστας 2

Λίγο βούτυρο 

Για τα φύλλα κανταΐφι

500 γραμμάρια κανταΐφι 

300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο γάλακτος 

Για την κρέμα

2 λίτρα γάλα φρέσκο 

200 γραμμάρια ζάχαρη 

αυγα 

κρόκους αυγού 

2 βανίλιες 

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό 

60 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο γάλακτος 

Για το σιρόπι

700 γραμμάρια ζαχαρη 

500 γραμμάρια νερό 

 Χυμό από μισό λεμονι

Εκτέλεση 

Αρχικά βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×27 που θα συναρμολογήσουμε και το γλυκό μας. Βάζουμε στην αρχή 2 φύλλα κρούστας τα οποία τα βουτυρώνουμε ανάμεσα καλά και τα ψήνουμε ελαφρώς στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Συνεχίζουμε βουτυρώνοντας ένα ταψί φούρνου και ρίχνουμε μέσα το κανταΐφι. Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος και περιχύνουμε με το βούτυρο το κανταΐφι. Ανακατεύουμε το κανταΐφι με το βούτυρο για να μουσκέψει το κανταΐφι και το ψήνουμε και αυτό ελαφρώς, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για την κρέμα

Αρχικά κρατάμε 1 ποτήρι κρύο φρέσκο γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να ζεσταθεί. Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και το ποτήρι γάλα που είχαμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στο ζεστό γάλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

Μόλις πήξει το μείγμα απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την εστία και κόβουμε το βούτυρο γάλακτος σε κομματάκια. Βάζουμε το βούτυρο μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί στην κρέμα. Βάζουμε μεμβράνη στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι μας για 8 λεπτά μέχρι να δέσει καλά και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη.

Εκτέλεση 

Πάνω στα ψημένα φύλλα κρούστας βάζουμε το μισό κανταΐφι. Πάνω από το κανταΐφι ρίχνουμε την κρύα κρέμα και πάνω από την κρέμα στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τις γωνίες καλά και ραντίζουμε το γλυκό με λίγο νερό.

Βάζουμε το γλυκό να ψηθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν κουνάμε το ταψί και αυτό ξεκολλάει από κάτω και κουνιέται.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε για 3 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και το σιροπιάζουμε με χλιαρό προς κρύο σιρόπι σιγά σιγά. Δηλαδή σιροπιάζουμε με δόσεις, περιμένουμε να απορροφήσει το γλυκό την κάθε δόση και συνεχίζουμε.

Tips για το Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι

Στην κρέμα αντί για 2 βανίλιες μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια. Στο ταψί του φούρνου δεν στήνουμε το γλυκό, απλά το χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε το κανταΐφι.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένη Τσανακτσίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου