Amfipoli News: Η ανακάλυψη της βυθισμένης γέφυρας ξαναγράφει την ιστορία της Μεσογείου

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Η ανακάλυψη της βυθισμένης γέφυρας ξαναγράφει την ιστορία της Μεσογείου





Μια βυθισμένη γέφυρα φτιαγμένη ανακαλύφθηκε σε μια ισπανική σπηλιά, αποκαλύπτοντας ότι ο ανθρώπινος αποικισμός στη δυτική Μεσόγειο συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη βυθισμένη γέφυρα μήκους 25 ποδιών σε μια σπηλιά στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα, παρέχοντας τα πρώτα αδιαμφισβήτητα στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Η Μαγιόρκα, το έκτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, ήταν από τα τελευταία που αποικίστηκαν από ανθρώπους.

Aρχαιολογικά ευρήματα όπως κάρβουνο, στάχτη και οστά μας δίνει ένα χρονοδιάγραμμα ανθρώπινης εγκατάστασης στο νησί που ξεκίνησε μόλις πριν από περίπου 4.400 χρόνια. Άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στη Μαγιόρκα ήδη από 9.000 χρόνια, αλλά τα ευρήματά τους έχουν συζητηθεί λόγω αρκετών ασυνεπειών.

Τώρα, ένα σπήλαιο που ανακαλύφθηκε κοντά στην ακτή του νησιού βρέθηκε να έχει περάσματα που είχαν πλημμυρίσει λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με διακριτά κοιτάσματα πλούσια σε ασβέστιο να σχηματίζονται σε αυτό κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής στάθμης της θάλασσας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιες εναποθέσεις ασβεστίου μαζί με ζώνες χρωματισμού σε βυθισμένα ανθρωπογενή αντικείμενα μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποδοχείς για την παρακολούθηση ιστορικών αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις επικαλυμμένες αποθέσεις και τις ανοιχτόχρωμες ταινίες στις γέφυρες, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment, χρονολόγησε την κατασκευή της υποδομής πριν από περίπου 6.000 χρόνια.

Αυτό είναι περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια παλαιότερο από τις προηγούμενες καλύτερες εκτιμήσεις για την πρώτη ανθρώπινη κατοχή στο νησί της δυτικής Μεσογείου, λένε οι ερευνητές.

«Η παρουσία αυτής της βυθισμένης γέφυρας και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει ένα εκλεπτυσμένο επίπεδο δραστηριότητας, υπονοώντας ότι οι πρώτοι άποικοι αναγνώρισαν τους υδάτινους πόρους του σπηλαίου και τις στρατηγικά χτισμένες υποδομές για να πλοηγηθούν σε αυτό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Bogdan Onac.

Το πιο πρόσφατο χρονοδιάγραμμα της ανθρώπινης εγκατάστασης στη Μαγιόρκα συμπίπτει επίσης με αρχαία περιβαλλοντικά γεγονότα που ανακαλύφθηκαν στο νησί, όπως η εξαφάνιση της κατσικίσιας αντιλόπης Myotragus balearicus.

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αποκάλυψη ιστορικών αληθειών και την προώθηση της κατανόησής μας για την ανθρώπινη ιστορία», είπε ο Δρ Onac.

Η Μαγιόρκα μαζί με τη Μινόρκα ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες ως Γυμνήσιες, λόγω των Ταλαγιωτών κατοίκων τους που χρησιμοποιούνταν με ελαφρύ οπλισμό σε ελληνικούς στρατούς, και σε αντιδιαστολή με τις ακατοίκητες εκείνη την εποχή Ίμπιζα και Φορμεντέρα που ονομάζονταν Πιτυούσσες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου