Amfipoli News: Εκδρομή στους μυστικούς καταρράκτες των Σερρών για πεζοπορία και βουτιές στη βάθρα Κόσμινικ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Εκδρομή στους μυστικούς καταρράκτες των Σερρών για πεζοπορία και βουτιές στη βάθρα Κόσμινικ



 


Παρά την πολύ καλή «κρυψώνα» τους, χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι τουρίστες ανακαλύπτουν τις ομορφιές των καταρρακτών της Κεντρικής Μακεδονίας και αρκετοί είναι οι τολμηροί που βουτούν στα παγωμένα τους νερά. Οι καταρράκτες, τα ερείπια πύργων, η καταπράσινη βλάστηση, ο Εζοβίτης ποταμός και τα Κερδύλια όρη αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα χωριά των Σερρών, Ορέσκεια και Δάφνη, τα «στολίδια» της πόλης της Μακεδονίας.

Το χωριό Δάφνη σε απόσταση περίπου τριάντα λεπτών από το κέντρο των Σερρών και μόλις 20 χλμ από την Νιγρίτα, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

Στους βόρειους πρόποδες των Κερδυλίων, το χωριό Ορέσκεια βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Πρόκειται για μία όαση δροσιάς, ομορφιάς, ένα κυριολεκτικά μνημείο της φύσεως, αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς.

Μέσα στο  καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα στα βράχια αποκαλύπτεται ένας μικρός καταρράκτης, που χύνεται σε μια φυσική βάθρα με βάθος τα 5,5 μέτρα. Είναι η άγνωστη για πολλούς, βάθρα Κόσμινικ. Ένα κρυμμένο διαμάντι, ιδανικό για εξορμήσεις κάθε εποχή του χρόνου. Εκεί βρίσκουν δροσιά και παίρνουν μεγάλες ανάσες οξυγόνου οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Το μαγικό αυτό σημείο βρίσκεται στον δήμο Βισαλτίας και οι επισκέπτες – ντόπιες και τουρίστες – εξερευνούν τα μονοπάτια και κάνουν αμέτρητες βουτιές, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Η περιοχή όπου βρίσκονται οι βάθρες βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το χωριό Δάφνη και η πρόσβαση σε αυτές είναι σχετικά εύκολη.

Βόρεια από το σημείο που συναντάται η βάθρα Κόσμινικ, περνάει ο χείμαρρος Δάφνη που μετά από λίγο καταλήγει στον Εζοβίτη ποταμό.

Στην ίδια περιοχή και σε χαμηλό λόφο, σε απόσταση περίπου 1 χλμ βόρεια, υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου, κάτω από τον οποίο υπάρχει λαξευμένο σε βράχο το ασκητήριο της Αγίας Μαρίνας. Ένα σημείο, στο οποίο η ιστορία συναντά τον θρύλο, το Κάστρο της Μάρως, που καταγόταν από την οικογένεια Κατακουζηνού.

 biscotto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου