Amfipoli News: Εντοπίστηκε σπάνιος θησαυρός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Εντοπίστηκε σπάνιος θησαυρός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στην κοιλάδα του Ιορδάνη



 


Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη στην κοιλάδα του Ιορδάνη, εντοπίζοντας έναν θησαυρό που περιλαμβάνει περίπου 160 νομίσματα από την εποχή των Ασμοναίων, χρονολογούμενα γύρω στο 80/79 π.Χ.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται από τους ερευνητές ως «αρχαιολογικό θαύμα της Χανουκά», καθώς συνέβη κατά τη διάρκεια της εορτής αυτής και αναδεικνύει την ιστορική αξία του βασιλιά Αλέξανδρου Ιανναίου και της δυναστείας των Ασμοναίων.

Ο θησαυρός, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων νομισμάτων που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή των Αγίων Τόπων, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομία και την πολιτική της εποχής.

Τα νομίσματα που βρέθηκαν φέρουν μια πολύ συγκεκριμένη τυπολογία: στη μία πλευρά εμφανίζεται ένα οκτάκτινο αστέρι και μια επιγραφή στα αραμαϊκά που λέει «Βασιλιάς Αλέξανδρος, Έτος 25», ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει μια άγκυρα και μια ελληνική επιγραφή που αναφέρει «[Νόμισμα] του Βασιλιά Αλεξάνδρου».

Αυτή η ομοιομορφία και η καταγραφή του έτους 25 της βασιλείας του Αλέξανδρου Ιανναίου επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των νομισμάτων και ενισχύουν τη σημασία της ανακάλυψης.

Ο Δρ. Σέη Μπαρ, μέλος της αρχαιολογικής ομάδας και υπεύθυνος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Zinma του Πανεπιστημίου της Χάιφα, σημείωσε ότι ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι τα νομίσματα ήταν ένα πολύ σημαντικό εύρημα, καθώς τα περισσότερα από αυτά είχαν παρόμοιο τύπο.

Οι αρχαιολόγοι προγραμματίζουν τώρα να τα καθαρίσουν, να τα φωτογραφήσουν και να τα καταγράψουν, και ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικά άρθρα και ερευνητικές δημοσιεύσεις.

Τα νομίσματα που ανακαλύφθηκαν φαίνεται ότι ήταν κρυμμένα, πιθανότατα μέσα ή πίσω από έναν τοίχο, τυλιγμένα σε ένα σάκο από δέρμα ή άλλο οργανικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχει διατηρηθεί.

Η θέση της ανασκαφής, κοντά στο φρούριο Σαρταμπά (Αλεξάνδρειο), που χτίστηκε από τον ίδιο τον βασιλιά Αλέξανδρο Ιανναίο, παρέχει επίσης περαιτέρω ιστορική και στρατηγική σημασία στην ανακάλυψη αυτή.

Ο Δρ. Γιοάβ Φαρχί, ειδικός στην ιστορία νομισμάτων, εξήγησε ότι η ανακάλυψη αυτών των νομισμάτων είναι σπάνια στην αρχαιολογική έρευνα, καθώς τέτοιες ολοκληρωμένες συλλογές νομισμάτων είναι δύσκολο να βρεθούν.

Ο θησαυρός αποτελεί μια «χρονοκάψουλα», επιτρέποντας στους ιστορικούς να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλέξανδρου Ιανναίου.

Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την ομάδα των ερευνητών, καθώς συνέβη κατά τη διάρκεια της γιορτής του Χανουκά, μια γιορτή που έχει βαθιές ρίζες στην εβραϊκή ιστορία και σχετίζεται με την ανακατάληψη και εξαγνισμό του Ναού από τους Μακκαβαίους, γεγονός που συνέβαλε στο να αποτελέσει το Χανουκά μια σημαντική στιγμή για τη θρησκευτική και πολιτική ζωή των Εβραίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βασιλιάς Αλέξανδρος Ιανναίος, ο οποίος ήταν εγγονός του Σίμωνα του Ασμονέα και δισέγγονος του Ματθαθία, ηγήθηκε του Βασιλείου και κυβέρνησε από το 104 έως το 76 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, υπήρξε σημαντικός ηγέτης που εδραίωσε την εξουσία του, ενώ οι εξεγέρσεις των Μακκαβαίων ενάντια στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών, που ξεκίνησαν το 167 π.Χ., συνέβαλαν στην αποκατάσταση της εβραϊκής κυριαρχίας στην περιοχή.

Η ανακάλυψη αυτών των νομισμάτων παρέχει νέες, ζωτικής σημασίας πληροφορίες για αυτή την περίοδο της ιστορίας, φωτίζοντας τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του βασιλείου και αναδεικνύοντας τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά των Ασμοναίων. Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένονται και άλλα ευρήματα που θα βοηθήσουν στην ανασύνθεση του παζλ της ιστορίας αυτής της σημαντικής εποχής.

Πηγή: CNNanaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου