Amfipoli News: Όταν το BBC συνάντησε τους κατοίκους της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς...

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν το BBC συνάντησε τους κατοίκους της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς...

    

Αρχαιολόγοι, συνεργεία, δημοσιογράφοι, τουρίστες από όλο τον κόσμο, τηλεοπτικοί σταθμοί μεγάλης εμβέλειας και στη μέση οι κάτοικοι της Αμφίπολης. Η ανακάλυψη του τύμβου έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές των κατοίκων – όχι προς το χειρότερο, φυσικά.
   Το βρετανικό δίκτυο BBC προσπαθεί να δει πίσω από τη λάμψη του σημαντικού τάφου και να διερευνήσει, από μια άλλη οπτική γωνία, την καθημερινότητα της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς.
   Από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και η Κατερίνα Περιστέρη, έφερε στο φως τον τύμβο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το ρεπορτάζ του BBC.


  Ο Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στο βρετανικό μέσο λέει: «Παρακολουθούμε με δέος και με βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο εντυπωσιακών διαστάσεων. Τα πιο όμορφα μυστικά κρύβονται κάτω από τα χώματα του τόπου μας».


   Ο τύμβος φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους πάντες να κάνουν προβλέψεις για το ποιος μπορεί να βρίσκεται θαμμένος εντός. Υπάρχουν απόψεις που λένε πως πρόκειται για κενοτάφιο και άλλες -περισσότερο αισιόδοξες- ότι μέσα βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος.
   Ο 61χρονος αγρότης Αντώνης Παπαδόπουλος είναι σίγουρος: «Κανένας άλλος δεν θα άξιζε να έχει τέτοιο τάφο, εκτός από τον Μ. Αλέξανδρο. Το λέει η κοινή λογική. Η χλιδή και το μέγεθος του τάφου μιλούν από μόνα τους».


   Μέχρι να γίνει η... έκρηξη με την ανακάλυψη του τύμβου, οι κάτοικοι της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς ζούσαν μια χαλαρή, ήρεμη ζωή – τίποτα δεν τάραζε την καθημερινότητά τους. Τώρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. 
   Ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, κοινοτάρχης της Μεσολακκιάς, λέει στο BBC: «Οι δημοσιογράφοι και οι επισκέπτες ξαφνικά άρχισαν να έρχονται μαζικά στην περιοχή μας – τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Εμείς ήμασταν συνηθισμένοι να περνάμε κοντά από το μνημείο καθημερινά πηγαίνοντας για τις δουλειές μας. Ξέραμε πως κάτι βρισκόταν εκεί, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα τραβούσε την προσοχή όλου του κόσμου».


    Η ανακάλυψη στην Αρχαία Αμφίπολη έχει τονώσει τον πατριωτισμό και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, σημειώνει το ρεπορτάζ, σε μια δύσκολη στιγμή έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια.
   Ο κάτοικος της Αμφίπολης Γιώργος Μπίκος πιστεύει πως αυτή ήταν μια σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα.
    Αυτό που ευελπιστούν οι κάτοικοι της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς είναι τα καλά νέα να μην κρατήσουν προσωρινά, αλλά να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή λόγω του τύμβου. Κάτι που θα σημάνει και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.



  Ο κ. Ζουρνατζής σημειώνει: «Όλοι νομίζουμε πως κερδίσαμε το λόττο». 
  Από την μεριά του ο 92χρονος παπάς Κωνσταντίνος εντυπωσιάζεται κάθε φορά που ακούει νέα για την Αμφίπολη. 
  Οι κάτοικοι λένε πως ήδη τους έχουν προσεγγίσει για να πουλήσουν τη γη τους, αλλά επί του παρόντος ανθίστανται μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις των αρχαιολόγων.
   Η Μένια Κυριακού, κάτοικος της Μεσολακκιάς που πρόσφατα μετακόμισε στο χωριό από επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη,λέει, «μέχρι πρότινος η γη μας δεν άξιζε τίποτα. Τώρα "πουλάει" και μάλιστα ακριβά. Επί του παρόντος τα χωριά δεν έχουν καν πρόσβαση στο ίντερνετ... Συγκεκριμένα, η απόφοιτος Βαλκανικών Σπουδών Ελένη Τζιμώκα, αναφέρει «είμαστε εδώ γιατί περιμένουμε την τηλεφωνική υπηρεσία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνδεση στο Διαδίκτυο».



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BBC

Μετάφραση iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:



3 σχόλια :