Ένα ειδικό μηχάνημα αφαίρεσης χώματος ενισχύει πλέον τις συντονισμένες προσπάθειες των αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και στατικών στον αγώνα τους να στηρίξουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τον τρίτο θάλαμο της ανασκαφής στο λόφο Καστά.
Ένας τεράστιος όγκος χώματος πάνω από τον τάφο βαραίνει επικίνδυνα το μνημείο. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται εξωτερικά για να αφαιρέσει με προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα, μειώνοντας την πίεση που υφίσταται ειδικά η οροφή του αποκαλυπτόμενου τώρα τρίτου θαλάμου.
Έτσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για εσωτερική «βαριά» στήριξη, η οποία θα ήταν εξάλλου δυσκολότερη λόγω της στενότητας και της ευαισθησίας του χώρου. Εσωτερική υποστύλωση βεβαίως θα χρειαστεί. Το είδος της υπολογίζεται με μαθηματική ακρίβεια και αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της ελάφρυνσης από το εξωτερικό φορτίο του χώματος.
Δουλεύοντας όμως παράλληλα με τους μηχανικούς, οι αρχαιολόγοι δεν χάνουν τον χρόνο τους. Mετά το πέρας των εργασιών, συχνά έως αργά τη νύχτα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τα επόμενα προσεκτικά βήματα μέσα στον τάφο, προσαρμόζοντας κάθε τους απόφαση στις απαιτήσεις που θέτει ο επερχόμενος χειμώνας αλλά πάνω απ’ όλα η επιστήμη και η προσοχή απέναντι στο μοναδικό μνημείο.
Υπό την επίβλεψη της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη θα προχωρήσουν και στην αφαίρεση των λίθων, που θα επιτρέψει να αποκαλυφθούν οι μαρμάρινες πτυχώσεις, όλο το σώμα των Καρυάτιδων και να ανοίξει η είσοδος. Όσο για το ερώτημα αν τελικά το μνημείο έχει και τέταρτο θάλαμο, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κι άλλων θαλάμων», δήλωσε χθες η κ. Μενδώνη στον ρ/σ Real Fm.
Η ανησυχία του υπουργείου όπως και της διεπιστημονικής ομάδας είναι να προστατευθεί και εξωτερικά ο χώρος γύρω από την τέντα. Θα προχωρήσουν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε κατασκευή περιμετρικά που θα «πατήσει» στο νάιλον, με ειδική απορροή για τα νερά της βροχής. Αυτό, όπως και η αποφόρτιση της θόλου από το βάρος του χώματος, επείγει.
Όσοι εργάζονται στον λόφο Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη κάνουν λόγο για «ανασκαφή βαρέος τύπου», που δεν έχει -όπως λένε- σχέση με τις μέχρι τώρα εμπειρίες των αρχαιολόγων. Σχεδόν 22 μ. μέσα στη γη, δημιουργεί σε όλους τους επιστήμονες νέα τεχνογνωσία. «Δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία», λένε χαρακτηριστικά στην «Κ».
Πιεστικός ο διεθνής Τύπος
Στο μεταξύ, ο διεθνής Τύπος γίνεται όλο και πιο πιεστικός προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία για λεπτομέρειες και νέα στοιχεία. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από την Άννα Παναγιωταρέα (καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ) ως συντονίστρια, τον Βασίλη Νταβώνη (συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Πολιτισμού) και τον Λεωνίδα Μακρή (δημοσιογράφο), με σκοπό να συνδράμει στο έργο του ΥΠΠΟΑ επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής. Η επιτροπή θα λειτουργεί αμισθί.
ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου