Amfipoli News: κ.Περιστέρη:«Αν μπήκαν τυμβωρύχοι θα βρω τα κοκαλάκια τους»

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

κ.Περιστέρη:«Αν μπήκαν τυμβωρύχοι θα βρω τα κοκαλάκια τους»

    
     Ποταμός η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στον Τύμβο Καστά, Προϊσταμένη της ΚΗ ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

      Η κ. Περιστέρη υπερασπίστηκε με ένταση ότι ο τάφος δεν είναι Ρωμαϊκός. Όπως είπε  «το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό» και επέκρινε συναδέλφους της αρχαιολόγους που χρονολογούν όπως είπε το μνημείο από μακριά και φωτογραφίες.

«Μας έπιασαν τα κλάμματα»  

    «…Ήμασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας πιάσαν τα κλάματα, ήταν επόμενο…» περιέγραψε την ώρα που τα πρώτα ευρήματα ήρθαν στο φως.

     Δήλωσε για πολλοστή φορά δικαιωμένη από την επιμονή της για το τι κρύβει ο λόφος Καστά και υπερασπίστηκε την επιλογή της να δημοσιοποιούνται στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας λέγοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους.  

   «Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη γιατί πάντα έλεγα ότι είναι ταφικός περίβολος και μερικοί αρχαιολόγοι με κοιτάγανε με μισό μάτι.. Αισθάνομαι πραγματικά απόλυτα δικαιωμένη που βγαίνει ένας τέτοιος τάφος που ακόμα προχωρούμε και έχουμε πολλά να δούμε από αυτόν»  
   
   Επεξηγώντας την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο επανέλαβε πως «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».

    «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Όλα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».

    Αναφερόμενη ονομαστικά στην αρχαιολόγο Όλγα Παλαγγιά και την εκτίμησή της ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων  η κ. Περιστέρη ήταν κατηγορηματική: «αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου»
Και συνέχισε «Από μια φωτογραφία δεν μπορείς να έχεις άποψη για ένα άγαλμα, ούτε να χρονολογήσεις ούτε να σκεφτείς τι είναι».

Δεν είναι ένας συνηθισμένος Μακεδονικός τάφος  

   «Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει... Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» είπε χαρακτηριστικά.

«Μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη» 

      Για τις ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη ανέφερε πως εκείνος έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133. « Εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε « τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».

Επιμένει πως ο τάφος δεν μπορούσε να συληθεί  

 «Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε».

    Εν τω μεταξύ μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο.

   Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σήμερα ενισχύθηκε από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αύριο αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.


Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :