Amfipoli News: «Η ιστορία σκέπει στον Τύμβο Καστά»

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

«Η ιστορία σκέπει στον Τύμβο Καστά»

   
  
    Η ιστορία σκέπει στον τάφο της Αμφίπολης, στον κάμπο των Σερρών, στη γη της Μακεδονίας. Κι εμείς παρακολουθούμε συγκλονισμένοι... Άφωνοι. Με το μυαλό και την ψυχή μας να φτερουγίζει στα βάθη της Ιστορίας που είναι θαμμένη σε τούτη την αρχαία γη.

Μάλλον είναι πολλά για έναν στρατηγό.
Όχι όμως και για έναν Φαραώ, έναν θεό - Βασιλιά...

Δύο Σφίγγες.
   Δύο μυθικά σύμβολα που δηλώνουν το μυστήριο-μυστικό του θανάτου, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου, που άνθισε στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, φυλάνε τον τάφο.

Δύο Καρυάτιδες.
    Δύο Καρυάτιδες με σγουρά μαλλιά και μπούκλες στους ώμους. Στολισμένες με σκουλαρίκια,ντυμένες περίτεχνα και ζωγραφισμένες με κόκκινα και μπλε χρώματα.
  Δύο όμορφες κόρες, σύμβολα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που κρατούν στο κεφάλι τους το γείσο της εισόδου και απλώνουν το χέρι για να αποτρέψουν την είσοδο στην τελευταία κατοικία του νεκρού.

 
    Και πάνω στεφανωμένος ο αρχαίος λόφος με το Λιοντάρι, βασιλικό σύμβολο όχι μόνο των πολιτισμών της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής, της Περσίας της Βάκτριας, της Σαμαρκάνδης.

   Με μακεδονική τεχνοτροπία, για ένοικο ή ενοίκους Μακεδόνες, που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό του προθάλαμου και τη θολωτή κάλυψή του και αιγυπτιακές πρακτικές που προστάτευαν από τους τυμβωρύχους όπως οι οπές στους τοίχους μαζί με την άμμο που καλύπτει τους θαλάμους.

   Με βασιλικά σύμβολα, τον Ρόδακα, το σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου του Β και του Μεγαλέξανδρου και βασιλικά χρώματα το μπλε και το κόκκινο, τα χρώματα των Μακεδόνων Βασιλέων.

   Ένα ταφικό μνημείο με περίμετρο 500 μέτρα, με 3 μέτρα ύψος και στην κορυφή του λόφου ο λέων που μαζί με το μαρμάρινο βάθρο υψώνεται 15 μέτρα. Ένας τάφος με έκταση είκοσι στρέμματα και δυόμισι χιλιάδες κυβικά μαρμάρου.

Μάλλον είναι πολλά για έναν στρατηγό.
Όχι όμως και για έναν Φαραώ, έναν θεό - Βασιλιά.

Αγγελική Τριαρίδου
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Παρακολουθώ και εγώ οπως ολοι μας με ενδιαφέρον την μεγάλη προσπάθεια αρχαιολόγων και τεχνικών στον Τύμβο Καστά .Επιθυμώ να κάνω μια παρατήρηση για τις συνθήκες εργασίας των διαφόρων ομάδων ,ειναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ Ο απαιτούμενος ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του μνημείου οταν μάλιστα η κ. Περιστερι δηλωνει οτι δουλεύουμε σε συνθήκες σπηλαίου στο εσωτερικό του μνημείου, ο χώρος του οποίου εχει μείνει κλειστός για χιλιάδες χρόνια (υγρασία ,μούχλα ,μύκητες ,κ.α) Υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν στο μέλλον αναπνευστικές παθήσεις στους εργαζόμενους οι οποιοι δουλεύουν κατω απο τετοιες συνθήκες .Οι αρχαιολογοι στην Αιγυπτο μετα την εισοδο τους σε διάφορους τάφους παρουσίασαν σοβαρές παθήσεις τις οποιες μας αρεσει νατις ονομαζουμε ΚΑΤΑΡΩ του ΦΑΡΑΩ .ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Αμεσα να βελτιωθει ο εξαερισμος στο εσωτερικο του μνημειου για να αλλαξουν οι συνθηκες εργασιας ως προς την υγιεινη των διαφορων ομαδων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή