Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα των ερευνών στην περιοχής της Αμφίπολης με την ελπίδα ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως μια σπουδαία, μοναδική ανακάλυψη.
Η προσδοκία είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής που εύχονται αυτό το καλά κρυμμένο για πάνω από 2.300 χρόνια μυστικό να γίνει η αφορμή ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει -αυτή τη φορά για έναν καλό λόγο- το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Το «Goal» ταξίδεψε στην Αμφίπολη και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μεσολακκιά στο οποίο βρίσκεται ο τύμβος Καστά, για να ανακαλύψει τα....μυστικά που αφορούν τη σχέση της περιοχής με τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.
«Ξεναγός» μας σε αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι ήταν ένας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την περιοχή, ο Νίκος Τσέλιος (με θητεία σε ομάδες όπως ο Άρης, η Καστοριά, τα Τρίκαλα κ.ά.).
«Η Μεσολακκιά είναι ένα χωριό 300 μόλις κατοίκων, κατάφερε όμως να αναδείξει ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Α' Εθνική. Δεν θυμάμαι από πιτσιρίκος ούτε μια χρονιά στην οποία η ομάδα μας να μη συμμετέχει σε πρωταθλήματα της ένωσης, να μην υπάρχει ενδιαφέρον από όλους για το ποδόσφαιρο.
Το γήπεδο του Μακεδονικού Μεσολακκιάς ήταν το πρώτο σε όλο τον Νομό Σερρών που έβαλε χόρτο» εξηγεί ο Νίκος Τσέλιος. Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η ιστορία που εμπλέκει τον Παναθηναϊκό με την περιοχή.
Ο Παναθηναϊκός, ο Βαρδινογιάννης, ο Χάτζι και η Αμφίπολη
Η περιοχή της Αμφίπολης και ειδικότερα η Μεσολακκιά απέκτησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ιδιαίτερες σχέσεις... με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό με αφορμή την προσπάθεια των «πρασίνων» να εντάξουν στο δυναμικό τους έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή, τον Γκεόργκι Χάτζι.
Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Άρη, Νίκος Τσέλιος αφηγείται στον Θοδωρή Φελάνη παλιές ποδοσφαιρικές ιστορίες της περιοχής της Αμφίπολης |
Το θέμα όμως διέρρευσε, το ανέδειξε μάλιστα με μεγάλα ρεπορτάζ η εφημερίδα «24 Ώρες» που ανήκε στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιώργο Κοσκωτά. «Για να περάσει η ελληνοποίηση του Χάτζι θα έπρεπε ο γραμματέας της κοινότητάς μας να δώσει το πιστοποιητικό, κάτι που δεν συνέβη λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε στο γεγονός πως κάποια έγγραφα του δημοτολογίου είχαν καεί από τους Γερμανούς στον πόλεμο. Η ουσία είναι πως η μεταγραφή του Χάτζι δεν προχώρησε» εξηγεί στο «Goal» ο Νίκος Τσέλιος.
Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε κι ο πρώην πρόεδρος (επί 25ετίας) της ομάδας του Μακεδονικού Μεσολακκιάς, ενεργό μέλος της ΕΠΣ Σερρών και νέος πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολακκιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής: «Ως πρόεδρος της ομάδας είχα γνωρίσει τον συνεργάτη του κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Ζαβραδινό, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό, ενώ είχα επισκεφθεί κι εγώ αργότερα στην Αθήνα και τον ίδιο τον κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος παρά το γεγονός πως η μεταγραφή του Χάτζι δεν έγινε, μου είπε πως θα είναι στη διάθεσή μας για οτιδήποτε χρειαστούμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΦΕΛΑΝΗΣ
Πηγή: sentragoal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου