Όσο και αν δεν το ομολογεί κανείς δημόσια στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις έχει μπει για τα καλά μια ακόμη παράμετρος που μάλιστα αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ανασκαφή του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη περιμένοντας ένα όνομα από την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, με την οποία διατηρεί ανοιχτή γραμμή και ενημερώνεται καθημερινά είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, όπως έχει γίνει τουλάχιστον τρεις φορές έως τώρα: Μία όταν μετέβη επί τόπου και δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν τον επισκέφθηκε χωρίς να έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Ο πρωθυπουργός έχει τη μύχια ελπίδα, ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ανησυχία του και η νευρικότητά του για το θέμα έχει μεταδοθεί και η ανασκαφική ομάδα που έχει «πατήσει γκάζι». Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, πίστευε θα είχε ένα όνομα πριν βγει ο Σεπτέμβριος. Δεν αποκλείεται να το έχει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα έργα αντιστήριξης του τρίτου ταφικού θαλάμου, όπου όλα δείχνουν ότι βρίσκεται η σαρκοφάγος.
Είναι, δε, κάτι περισσότερο από προφανές τι ακριβώς θα συμβεί στη χώρα αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες του πρωθυπουργού. Όσο κι αν τον κατηγορήσουν ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά έναν εθνικό θησαυρό, όλοι γνωρίζουν ότι πρακτικά η αρχαιολογική ανακάλυψη της χιλιετίας -γιατί περί τέτοιας θα πρόκειται- θα αλλάξει σημαντικά και το πολιτικό τοπίο στη χώρα.
Οι πολιτικές εξελίξεις
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα είναι ανοιχτά για τις πολιτικές εξελίξεις. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η άρνηση του πρωθυπουργού να ανοίξει αυτή τη στιγμή θέμα εκλογικού νόμου και ειδικότερα να αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, για κατάργηση του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απόλυτα, ο κ. Σαμαράς, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να περιμένουν τις εξελίξεις και πάνε βήμα βήμα.
Αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους ώστε να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει κάποιο λόγο να βιαστεί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα γίνει έτσι κι αλλιώς πριν τις επόμενες εκλογές.
Απλώς, αν γίνει τώρα θα οξυνθεί το πολιτικό κλίμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα το χαρακτηρίσει ομολογία ήττας και θεσμικό πραξικόπημα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τις όποιες συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές για να δώσουν τη στήριξή τους στον κυβερνητικό υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν τελικά, η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή και αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, σε πρωθύστερο πολιτικό χρόνο θα έχει ανακινήσει το θέμα του εκλογικού νόμου
Η κατάργηση του bonus των 50 εδρών δεν θα είναι η μόνη αλλά η σημαντικότερη αλλαγή που θα γίνει. Μια ακόμη που συζητείται έντονα, αλλά θα κριθεί και από την αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών θα είναι το σπάσιμο της πραγματικά τερατώδους Β' Αθήνας σε μικρότερα κομμάτια.
Μια υπόθεση εργασίας
Αν δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας ότι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι:
- ΣΥΡΙΖΑ 31%
- ΝΔ 27%
- Χρυσή Αυγή 8%
- ΚΚΕ 7%
- ΠΑΣΟΚ 7%
- Ποτάμι 7%
- ΑΝΕΛ 3%
Τότε, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και το bonus των 50 εδρών, τα κόμματα θα καταλάβουν τις εξής έδρες (συν, πλην μια)
- ΣΥΡΙΖΑ 136 έδρες (86 + 50)
- ΝΔ 75
- Χρυσή Αυγή 22
- ΚΚΕ 20
- ΠΑΣΟΚ 20
- Ποτάμι 19
- ΑΝΕΛ 10
Σε περίπτωση που καταργηθεί το bonus και εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής οι έδρες θα είναι (συν, πλην μία)
- ΣΥΡΙΖΑ 104
- ΝΔ 90
- Χρυσή Αυγή 27
- ΚΚΕ 23
- ΠΑΣΟΚ 23
- Ποτάμι 23
- ΑΝΕΛ 10
Από την απλή αντιπαραβολή των αριθμών γίνεται σαφές ότι στην πρώτη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειάζεται ακόμη 15 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και θα του φτάνει ενδεχομένως και μόνον ένας κυβερνητικός εταίρος, που ίσως θα μπορούσε να είναι το Ποτάμι. Κι αυτό γιατί ο ίδιος αποκλείει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και προφανέστατα τη Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξει, άρα μένουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που δεν επαρκούν.
Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά σύνθετα με πρώτη πραδοχή ότι δεν υπάρχει ορατή περίπτωση για κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς εταίρους αν αποκλειστεί η συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Δηλαδή, στους 104 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αθροιστούν τουλάχιστον 47 ακόμη.
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς εταίρους αν αποκλειστεί η συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Δηλαδή, στους 104 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αθροιστούν τουλάχιστον 47 ακόμη.
Πότε ισχύει αλλαγή εκλογικού νόμου
Υπάρχει ακόμη ένας αστάθμητος -προς το παρόν- παράγοντας. Αυτός είναι το πότε θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου.
Αν η πρόταση περάσει με τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους βουλευτών, τότε εφαρμόζεται αμέσως, δηλαδή από τις επόμενες εκλογές. Εάν όχι, εφαρμόζεται από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε, λοιπόν, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία να βρει ακόμη 46 βουλευτές για να περάσει την αλλαγή αμέσως; Θεωρητικά, αντιδρά σίγουρα μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, υπάρχουν εν δυνάμει 229 βουλευτές που μπορούν να τον υπερψηφίσουν. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι θα υπάρξουν μικρότερα κόμματα που θα τον καταψηφίσουν για πολιτικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους είναι ενδεχόμενο να βρεθούν οι 200 βουλευτές καθώς η ΔΗΜΑΡ έχει σήμερα 10 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13 και η Χρυσή Αυγή 16.
Πηγή: koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου