Η κ.Μενδώνη, γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε εκτεταμένα και εφ' όλης της ύλης στο TheTOC.gr για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά και το μνημείο της Αμφίπολης. «Μπορεί να είναι ελάχιστη αλλά και μέγιστη η υπόνοια για ύπαρξη νέου θαλάμου», μας είπε. «Είναι θέμα κάποιων ημερών η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου» ανέφερε επίσης. «Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει ότι ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου», συμπλήρωσε. Για την κυρία Μενδώνη, επίσης «φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια εισόδου κάποιων τυμβωρύχων κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια ή σε περισσότερες στιγμές».
Άραγε θα απογοητευτεί αν αποδειχτεί ότι ο ένοικος του τάφου δεν είναι από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου; «Δε θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους, δεδομένου του ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα».
Αναλυτικά η συνομιλία:
- Κυρία Μενδώνη, σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου. Που βρισκόμαστε στην εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη;
«Βρισκόμαστε εκεί που έχουμε πει. Γίνονται οι εργασίες υποστήλωσης στο εσωτερικό του μνημείου και γίνονται κάποιες αποχωματώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του».
- Κινδυνεύει το μνημείο;
«Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύει. Απλά πρέπει να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που δεν θα δημιουργήσουν κίνδυνο στους εργαζομένους και στο μνημείο. Διότι το μνημείο όλα αυτά τα χρόνια που έχουν ακολουθήσει έχει αποκτήσει μια στατική συμπεριφορά. ΄Οταν λοιπόν εμείς πάμε να διαταράξουμε αυτή τη συμπεριφορά, να την αλλάξουμε, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ισοδύναμα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουν οι άνθρωποι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά να μην κινδυνέψει το μνημείο».
- Ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου. Πότε υπολογίζετε να ξεκινήσει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου;
«Αυτό θα μας το πουν οι άνθρωποι, κυρίως η διεπιστημονική ομάδα των μηχανικών, που βρίσκονται εκεί, σχεδιάζουν και επιβλέπουν τα μέτρα. Υποθέτω ότι είναι θέμα κάποιων ημερών σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω».
- Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες υποστήλωσης στον τρίτο θάλαμο;
«Γίνονται συγχρόνως και υποστηλωτικές εργασίες, γίνεται, όμως, και μελέτη. Δημιουργείται το συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί με βάση τα φορτία. Και καθώς γίνονται αυτές οι εργασίες δίνουν περισσότερα στοιχεία».
- Υπάρχει έστω και η ελάχιστη υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει και επόμενος θάλαμος;
«Δεν ξέρω αν είναι ελάχιστη ή μέγιστη. Από τη στιγμή που ο τρίτος θάλαμος καλύπτεται με χώμα και καλύπτεται σε αρκετό ύψος, όπως είπαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει πρώτα να γίνει η συστηματική ανασκαφή και μετά να μιλήσουμε».
- ΄Αρα δεν είμαστε σίγουροι ούτε ότι ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου
«Δεν νομίζω. Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει κάτι τέτοιο».
- Είναι σίγουρο ότι έστω και θραύσματα κινητών ευρημάτων έχουν βρεθεί. Ξέρουμε ότι το «κλειδί»για την ακριβή χρονολόγηση είναι τα κινητά ευρήματα...
«Κοιτάξτε, δεν είναι το «κλειδί» μόνο τα κινητά. Για να χρονολογήσει κανείς το μνημείο πρέπει να έχει πάρα – πάρα πολλά στοιχεία. Δεν είναι μόνο τα κινητά. Είναι και η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, τα δεδομένα που έχουμε από την αρχαία τέχνη στην οποιαδήποτε μορφή της».
- Με την έτερη ιδιότητά σας, όχι τη θεσμική, την ιδιότητα του αρχαιολόγου, ποιά η πρώτη εκτίμηση όσον αφορά στη χρονολόγηση;
«Δεν θα μπω στον πειρασμό αυτόν διότι αυτό είναι δουλειά του ανασκαφέα και, ξέρετε, η ηθική των αρχαιολόγων επιβάλλει πρώτα να μιλήσει ο ανασκαφέας και μετά κάποιος στα πλαίσια του επιστημονικού διαλόγου να διατυπώσει η συμφωνία ή τη διαφωνία του. Αλλά ο πρώτος λόγος είναι στον ανασκαφέα».
- Κυρία Μενδώνη πότε πιστεύετε ότι η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να καταλήξει ως προς την ταυτότητα του ένοικου του τάφου;
«Εξαρτάται από το πόσο σαφή θα είναι τα δεδομένα που θα έχουμε. Θα σας πω μόνο ότι για τον τάφο του Φιλίππου του Β΄ στη Βεργίνα γίνονται συζητήσεις για το αν είναι ο Φίλιππος ο Β΄ ή κάποιος άλλος Φίλιππος».
- Κυρία Μενδώνη, τόσο ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη ΄Αγγελος Δεληβορριάς, όσο και ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης που μίλησαν στο TheTOC μας είπαν ότι είναι από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου ο ένοικος του τάφου. Το συμμερίζεστε;
«Σας λέω. Η δουλειά μου είναι και από εδώ που βρίσκομαι είναι να μένω στα δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι αυτά της ανασκαφής. Και οι δυο αγαπητοί φίλοι, και ο κ. Δεληβορριάς και ο κ. Βαλαβάνης μπορούν υπό την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα, να δηλώνουν, να σκέφτονται, να κάνουν υποθέσεις εργασίες πολύ περισσότερο από εμάς που μένουμε στα δεδομένα των ανασκαφέων».
- Κυρία Μενδώνη, τελικά πιστεύετε ότι ο τάφος έχει συληθεί;
«Φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια εισόδου κάποιων τυμβωρύχων κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια ή σε περισσότερες στιγμές. ΄Οτι έγινε προσπάθεια έγινε. Υπάρχουν ενδείξεις. Υπάρχουν. Τώρα για το αν ο τάφος έχει συλληθεί δεν μπορεί κανείς να το πει αυτή τη στιγμή διότι η ανασκαφή δεν έχει δώσει τα δεδομένα».
- Σας έγινε μια πρόταση την περασμένη εβδομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να συνδράμει επιστημονικά στην ανασκαφή. Ποια η τύχη αυτής της πρότασης;
«Η πρόταση αυτή έγινε, σωστά, προς την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την κυρία Περιστέρη. Η κυρία Περιστέρη είναι αυτή που θα εκτιμήσει, ποια στιγμή, αν και ποιες ειδικότητες χρειάζεται. Είναι, όμως, πολύ ανοιχτή σε τέτοιου είδους συνεργασίες»
- Κυρία Μενδώνη πότε θα τη δούμε την κυρία Περιστέρη στην Αθήνα εμείς οι δημοσιογράφοι για να ενημερωθούμε από τα χείλη της;
«Μα η φροντίδα της είναι να προχωρήσει η έρευνα και να είναι κοντά στο μνημείο. Και πολύ σωστό είναι το μέλημά της. Επομένως δεν μπορώ να σας πω εγώ πότε θα είναι στην Αθήνα. Η ευθύνη της είναι να είναι στην ανασκαφή της».
- Κυρία Μενδώνη, ποια τα συναισθήματα καθώς, ενδιαφέρον, παγκόσμιο και ελληνικό είναι στραμμένο στην Αμφίπολη;
«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο. Κι αυτό είναι το πολιτιστικό της απόθεμα. Καθώς αποκαλύπτει συνεχώς η ελληνική γη νέα πράγματα, ένα τόσο πολύ ενδιαφέρον και ασυνήθιστο μνημείο είναι πολύ θετικό για τη χώρα, για την αρχαιολογική υπηρεσία, για την επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων ότι απλοί άνθρωποι, μέσα ενημέρωσης απ' όλο τον κόσμο, όλη σχεδόν η κοινωνία ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο εύρημα.»
- Ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι ο ένοικος δεν είναι τελικά από το περιβάλλον του μεγάλου Αλεξάνδρου...
«Δε θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους δεδομένου του ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλες ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν συναισθήματα απογοήτευσης.»
- Θα οργανωθεί αποστολή δημοσιογράφων στην Αμφίπολη κυρία Μενδώνη;
«Υποθέτω ότι αυτό θα οργανωθεί το κατάλληλο χρονικό διάστημα σε συνεννόηση της ανασκαφέως με τον υπουργό».
Πηγή: thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου