Amfipoli News: "Ανάβει φωτιές" ο αρχαίος τάφος - Από τη μία η Unesco κι από την άλλη οι... αγριεμένοι αρχαιολόγοι

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

"Ανάβει φωτιές" ο αρχαίος τάφος - Από τη μία η Unesco κι από την άλλη οι... αγριεμένοι αρχαιολόγοι

Αμφίπολη: `Ανάβει φωτιές` ο αρχαίος τάφος - Από τη μία η Unesco κι από την άλλη οι... αγριεμένοι αρχαιολόγοι

- Την ένταξη των ευρημάτων του τύμβου της Αμφίπολης στην UNESCO επιθυμεί η Περιφέρεια Μακεδονίας
- Όλες οι ενέργειες για... την σκέπη της Παγκόσμιας Κληρονομιάς
- Αντιδράσεις από τον σύλλογο εκτάκτων αρχαιολόγων για τις ανασκαφές

 Ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης, έγινε αστραπιαία το πιο "καυτό" θέμα του καλοκαιριού και συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον και το φθινόπωρο. Και θα συνεχίσει να "κεντρίζει" την περιέργεια και τη φαντασία και στις... τέσσερις εποχές του χρόνου, μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

Μέχρι να συμβεί αυτό βέβαια και μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στην ανασκαφή που γίνεται υπό την επίβλεψη της επικεφαλής της όλης διαδικασίας, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, υπάρχουν και κάποια παράλληλα ζητήματα που προκύπτουν γύρω από το αρχαίο μυστικό και προκαλούν συζητήσεις.

Η τελευταίες πράξεις του συγκεκριμένου "σήριαλ", είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει αποφασισμένη να κινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του ταφικού μνημείου στην... προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, την ώρα που ο σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων εξαπολύει μία ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για "ριάλιτι" και για έναν "εμφανώς συλημένο τάφο".

Μέσα σε όλα αυτά, δημοσιεύτηκε ένα νέο βίντεο, τραβηγμένο από ελικόπτερο, που απεικονίζει το μεγαλειώδες μνημείο, το οποίο από ψηλά φαίνεται ακόμη πιο μεγαλοπρεπές.

Τις διαδικασίες ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο τάφος... καλύπτεται για να προστατευτεί από τον καιρό - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Ο τάφος... καλύπτεται για να προστατευτεί από τον καιρό - Φωτό ΥΠΠΟΑ
"Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.
Το ψηφιδωτό δάπεδο στο εσωτερικό του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Το ψηφιδωτό δάπεδο στο εσωτερικό του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Όπως είπε, "πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες".

Ο Γιάννης Μωυσιάδης, σημείωσε, δε, πως ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποιες ενέργειες.

Πλέον, όπως ανέφερε η κ. Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη. 

Την ίδια ώρα, οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται αδιάλειπτα, με την επικεφαλής αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, να δίνει προτεραιότητα στη θωράκιση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του στεγάστρου, της εισόδου του μνημείου, με εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες και εδραίωση αντιστηρικτικών στοιχείων, ενώ περιφερειακά του μνημείου τοποθετήθηκαν αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων.

Στο εσωτερικό του μνημείου, για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, οι αρχαιολόγοι ακολουθούν τη δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη των επιστημόνων που βρίσκονται στις ανασκαφικές εργασίες. Για την υποστύλωση της θόλου έχουν διαμορφωθεί ειδικά ξύλινα πατάρια, ενώ για την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο έχει τοποθετηθεί ειδικός νάρθηκας που διασφαλίζει και την ασφαλή υλοποίηση της επιχωμάτωσης των χώρων.
Έργα αντιστήριξης στο εσωτερικό του τύμβου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Έργα αντιστήριξης στο εσωτερικό του τύμβου - Φωτό ΥΠΠΟΑ

Δριμύ κατηγορώ από τους αρχαιολόγους


Παράλληλα, με μια σκληρή και επικριτική ανακοίνωση ο σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά την ανασκαφή της Αμφίπολης, ενώ θεωρεί ότι ο τάφος είναι συλημένος.

Χαρακτηριστικά, κάποια αποσπάσματα της ανακοίνωσης του συλλόγου αναφέρουν: "Από μια δεύτερη σύληση, σύγχρονη αυτή τη φορά, κινδυνεύει το εύρημα της Αμφίπολης. Θέλοντας να κλέψουν λίγη από την αίγλη του, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησαν -επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες κάμερες και τους τηλεοπτικούς φακούς- να συνδέσουν τα πρόσωπά τους με μία, επιτέλους, ευχάριστη είδηση για τον ελληνικό λαό: την αποκάλυψη ενός σημαντικού μνημείου, τουλάχιστον από ιστορική και αρχαιολογική άποψη".

"Αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης"

"Αυτό που ξέχασαν βέβαια να πουν οι Αντ. Σαμαράς (πρωθυπουργός και πρώην υπουργός πολιτισμού), Κ. Τασούλας (νυν υπουργός πολιτισμού), Λ. Μενδώνη (γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού) στα ΜΜΕ τα οποία οι ίδιοι προσκάλεσαν για να τους αποθανατίσουν στην είσοδο του μνημείου", συνεχίζει η ανακοίνωση, "είναι ότι βλέπουν το εύρημα πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας".

Οι κατηγορίες των αρχαιολόγων ολοκρώνονται με σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση: "Μετατρέπουν τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι· δυστυχώς, με την πληροφόρηση που χορηγούν, δεν επιθυμούν να ενημερώσουν για τα αρχαία, αλλά να αποπροσανατολίσουν από τα νέα".
Πηγή: http://www.newsit.gr/

 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου