Amfipoli News: Η κεφαλή της Σφίγγας έχει βάρος 80 κιλά

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η κεφαλή της Σφίγγας έχει βάρος 80 κιλά

amfipoli-i-kefali-tis-sfiggas-exei-baros-80-kila
Το κεφάλι μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Αμφίπολης την Τρίτη και τα τμήματα από το θυρόφυλλο την Τετάρτη. ΄Ολα στο μνημείο είναι τώρα σκεπασμένα. 

Το κεφάλι της Σφίγγας και τα δυο μεγάλα μαρμάρινα τμήματα που αποτελούσαν το αριστερό θυρόφυλλο στην είσοδο του τρίτου θαλάμου μεταφέρθηκαν και βρίσκονται υπό τη στέγη του Μουσείου Αμφίπολης. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας του τύμβου Καστά που βρέθηκε περίπου14 μέτρα μακριά από τον κορμό της μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, σχεδόν την ίδια ώρα που βρέθηκε, δηλαδή το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 21 Οκτωβρίου. «΄Ηταν υποχρεωτικό να μεταφερθεί», μας λένε πηγές από το περιβάλλον της ανασκαφής για να καθαριστεί από το χώμα και να συντηρηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κεφάλι της Σφίγγας είναι περίπου 80 κιλά, ενώ από περίπου ένα τόνο ζυγίζουν τα τμήματα του αριστερού θυρόφυλλου.

΄Ολα στο μνημείο σκεπασμένα και τυλιγμένα

    Η μεταφορά των τμημάτων του θυρόφυλλου ήταν πολύ περισσότερο χρονοβόρα και διήρκεσε όλη τη χθεσινή μέρα, Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν κανείς εισέλθει στα ενδότερα του ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά θα δει ότι όλα είναι σκεπασμένα και προφυλαγμένα. Σκεπασμένες και τυλιγμένες με ειδικό αφρολέξ «για να μην περνάει ούτε σκόνη» είναι οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, καθώς επίσης και το ψηφιδωτό του τρίτου θαλάμου για να μπορέσει η διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής να συνεχίσει την αποχωμάτωση και υποστήλωση καθ' οδόν προς τον τέταρτο θάλαμο. Προτού σκεπαστεί το ψηφιδωτό, έγιναν οι άκρως απαραίτητες εργασίες για να μη φύγει καμία ψηφίδα.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου