Amfipoli News: Ν. Μπελογιάννης: Λόγω τσουνάμι το χώμα στον τάφο - Επιφυλακτικό το Amfipoli News στο νέο αυτό σενάριο

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ν. Μπελογιάννης: Λόγω τσουνάμι το χώμα στον τάφο - Επιφυλακτικό το Amfipoli News στο νέο αυτό σενάριο


Το Amfipoli News με μεγάλη επιφύλαξη σας μεταφέρει την άποψη του χημικού μηχανικού, ειδικευμένου στη συντήρηση αρχαιοτήτων και πρώην επικεφαλή του «Κέντρου Λίθου» του Υπουργείου Πολιτισμού, Νίκου Μπελογιάννη, για τον τάφο της Αμφίπολης.
Ο ίδιος, μιλώντας στην TV100, εκτιμάει πως το χώμα που βρέθηκε μέσα στο μνημείο οφείλεται σε πλημμύρα του Στρυμόνα, μετά τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό 6,8 ρίχτερ το 597 μ.Χ., με επίκεντρο την Αμφίπολη. Αφορμή για τον προβληματισμό του αποτέλεσε μια γκραβούρα Γάλλου περιηγητή που απεικονίζει την περιοχή του Λόφου Καστά το 1831. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο τάφος για χρονιές ή δεκαετίες πρέπει να ήταν κάτω από το νερό και σ' αυτό ίσως οφείλεται ότι ο τάφος έχει γεμίσει με χώμα. Γι' αυτό, μάλιστα, υποστηρίζει ότι τα ανώτερα τμήματα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν είναι διαβρωμένα και τα κατώτερα σώζονται ακέραια.

Διαβάστε επίσης:



6 σχόλια :

  1. Αν δει κανείς τα χώματα πίσω απο τις καρυάτιδες στην περίφημη φωτογραφία θα διακρίνει λεπτές στρωσεις απο διαφορετικά χρώματα, που δίνει έτσι την εντύπωση ιζημάτων, που γέμισαν τον τάφο με φυσικό τροπο και σε βάθος χρόνου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την εντύπωση πως αν το μνημείο βρίσκονταν μέσα στο νερό τα σημάδια (ιζήματα,όστρακα) θα ήταν πιο έντονα και εμφανή. Η όποια διάβρωση μπορεί να οφείλεται στην υγρασία από την άμμο από το Στρυμόνα ποταμό η οποία σίγουρα θα ήταν υγρή όταν μεταφέρθηκε στο μνημείο.
    Το τσουνάμι θα κατέστραφε ολοσχερώς τον τάφο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο πάλι κι' αυτό!!!
    Καινούριος είναι αυτός;;;
    Δεν τελειώνουν ποτέ;;;
    Για ωτορινολαρυγγολόγος μου βγαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DEN ISXUEI KATI TETOIO GIATI AN HTAN ETSI H PORTA KAI TO KEFALI 8A EPEFTAN STO DAPEDO TOY TRITOY DWMATIOY KAI DEN 8A KA8OTAN PANW STIS LASPES SAN FELOI....TO XWMA HTAN EKEI KAI TO KEFALI KAI H POSTA EPESAN APO PANW.AYTO LEEI H LOGIKH.ARA KANENAS DEN EXEI PAEI POIO MESA.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TO XWNA YPHRXE KAI TO KEFALI KAI H PORTA EPESAN APO PANW .AN HTAN TSOYNAMI H PORTA KAI TO KEFALI 8A PIGENAN STO DAPEDO TOY DWMATIOY KAI DEN 8A KA8OTAN PANW SAN FELOI.ARA TO XWMA YPHRXE KAI AP[O PANW EPESAN APO PANW.AYTO EMENA MOY LEEI PWS KANENAS DEN EXEI PAEI POIO MESA STON TAFO.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή