Amfipoli News: Ε.Καμπούρογλου: Ο σπηλαιολόγος που «οδήγησε» στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ε.Καμπούρογλου: Ο σπηλαιολόγος που «οδήγησε» στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου

Είναι ο άνθρωπος που με το γεωτρύπανο χειρός και αγνοώντας τον κίνδυνο ανακάλυψε το θύρωμα για τον 4ο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης - Οι συνεργάτες της Κ.Περιστέρη




Έχει συνδέσει την επιστημονική του δράση με τη διάσωση ιστορικών σπηλαίων της ελληνικής γης, όπως το σπήλαιο Γερανίου, δυτικά του Ρεθύμνου, κι έχει συγγράψει βιβλία για την παλαιογεωγραφική και γεωμορφολογική εξέλιξη πόλεων που διαδραμάτισαν ρόλο στα αρχαία χρόνια, όπως η Ερέτρια.

Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου
Ο μοναδικός άνθρωπος που κρατώντας το γεωτρύπανο χειρός σύρθηκε στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης και – αγνοώντας προφανείς κινδύνους δεδομένου του ότι η θόλος του είναι σε κατάσταση οριακής ισορροπίας – εντόπισε το θύρωμα που ενδεχομένως να οδηγεί στο (υπόγειο;) τέταρτο θάλαμο. Είναι ο Ευάγγελος Καμπούρογλου, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδος.

Ο κ. Καμπούρογλου, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν ανήκει στη στενή ομάδα της κ,Περιστέρη αλλά είναι επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού καθ’ ότι έχει τριάντα χρόνια εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Καμπούρογλου κλήθηκε να βρεθεί στην Αμφίπολη την κρίσιμη στιγμή της πρώτης «εξερεύνησης» του τρίτου θαλάμου. Είναι εκείνος που μέτρησε το βάθος του – λιγότερο καλά συντηρημένου – θαλάμου και αποκάλυψε πως ο εν λόγω θάλαμος δεν είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος του μνημείου δεδομένου του ότι η αλληλουχία θαλάμων συνεχίζεται. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της προαναφερθείσας Εφορίας δεν είναι από τους μόνιμους της ανασκαφής της Αμφίπολης. Πηγαινοέρχεται στις Σέρρες καθώς οι υποχρεώσεις του τον καλούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο σπηλαιολόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου






 

Σαράντα άνθρωποι στην ομάδα της ανασκαφής


Σαράντα άνθρωποι στελεχώνουν από επιστημονικής και τεχνικής άποψης την ομάδα της προϊσταμένης της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη. Σαράντα άτομα για τα οποία πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν διαρρεύσει. Ο κ. Καμπούρογλου με την ιδιότητα του σπηλαιολόγου – γεωλόγου, ο αρχιτέκτονας της Α΄ ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λεμφαντζής που έχει βρεθεί επί τρία χρόνια στο πλευρό της Κατερίνας Περιστέρη και ένας πολιτικός μηχανικός, αποτελούν τη συγκεκριμένη στιγμή τους πολυτιμότερους συνεργάτες της ίδιας. Καθώς η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του μνημείου τα φορτία αυξάνονται και τα ζητήματα στατικότητας του μνημείου που εγείρονται καθιστούν πρώτα απ’ όλα ιδιαίτερα σημαντική την υποστήριξη και υποστύλωση του.

Γιατί δεν έχουν κληθεί κορυφαίοι του είδους;


Γιατί, άραγε, ένα μνημείο «πρώτης γραμμής» δεν έχει και ομάδα «πρώτης γραμμής», δεν έχει ζητηθεί, δηλαδή, έστω και συμβουλευτικά η συνδρομή κορυφαίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών όπως ο αναστηλωτής της Ακρόπολης, Μανώλης Κορρές, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες στο TheTOC ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Νακάσης; «Δεν ήταν και απαραίτητο. Αν καλέσουμε τον τάδε θα βγει κάποιος άλλος αρχιτέκτονας και θα πει γιατί δεν καλείται κι εμάς. Σε λίγο θα βγουν και 30 αρχαιολόγοι και θα πουν γιατί δεν απευθυνθήκατε σε εμάς για να βοηθήσουμε στη χρονολόγηση. Το υπουργείο έχει 6.000 υπαλλήλους, εκτάκτους και μη εκτάκτους οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά – και μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί πρόβλημα», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Ποιοι και πόσοι εργάζονται τώρα εντός του μνημείου


Εντός του μνημείου εργάζονται τρία με τέσσερα άτομα – «δεν χωράει και παραπάνω», μας λένε οι πηγές μας από το περιβάλλον της ανασκαφής. Το πολύ- πολύ να δουλεύουν δυο – τρεις εργάτες και παράλληλα δυο συντηρητές να καθαρίζουν τα αγάλματα.

Προχθές καθαρίστηκαν πλήρως τα βάθρα με τις Καρυάτιδες και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης στον πρώτο χώρο. Παράλληλα συνεχίζεται η αποχωμάτωση στο θύρωμα κάτω από της Καρυάτιδες που θα οδηγήσει στον τρίτο θάλαμο, ενώ τοποθετούνται και τα υποστυλώματα στον τρίτο θάλαμο. Πότε θα γίνει η εκτεταμένη είσοδος της ομάδας στον τρίτο θάλαμο; «Υπομονή, δεν υπάρχει καμία βιασύνη», μας απαντούν από το περιβάλλον της ανασκαφής. «Οι εργασίες υποστύλωσης θα μας “οδηγήσουν”…»

Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου