Amfipoli News: Ανατροπή: "Δεν είναι ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη - Δεν έχει λογική"

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ανατροπή: "Δεν είναι ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη - Δεν έχει λογική"


Αντίθετη άποψη από την Ελένη Αρβελέρ για το ενδεχόμενο να έθαψαν τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη έχει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι δεν έχει καμία λογική να είναι θαμένος ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη!

Ταυτόχρονα τόνισε: "Αποκλείω να βρίσκεται στον Τάφο της Αμφίπολης, η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη ή ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου"..

Όπως είπε: "Αποκλείω την πιθανότητα να βρίσκεται η Ολυμπιάδα εκεί, γιατί δεν ταυτίζεται χρονολογικά", ενώ πρόσθεσε: "Το ψηφιδωτό ίσως θέλει να δείξει πως στον τάφο βρίσκεται γυναίκα, αλλά από την άλλη ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα".

Απέκλεισε την πιθανότητα στον τάφο να βρίσκεται ο Αλέξανδρος ο τέταρτος ή η Ρωξάνη, αλλά άφησε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολυάνδρειο ... επιφανών Αμφιπολιτών. Είπε επίσης πως αν πιστέψουμε τις πηγές ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια.

Αναφερόμενος στις σφίγγες ο κ. Λαζόγκας, υπογράμμισε: "Οι σφίγγες που στρέφουν το κεφάλι τους προς τον θεατή στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνται συνήθως για ταφικούς λόγους. Οι σφίγγες είχαν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια και πως η εμφάνισή τους στην Αμφίπολη ίσως να αποτελεί πλεονασμό στον σχεδιασμό του τάφου. Άλλωστε ο τάφος είναι πληθωρικός και παραφορτωμένος με πολλά σύμβολα είτε για να αποτρέψει, είτε για να δείξει ότι όποιος είναι θαμμένος ήταν ένας επιφανής της εποχής εκείνης".

Πηγή: news.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου