Εδώ και καιρό έχει αποδειχθεί ότι το μνημείο, αν και μοιάζει να κατασκευάστηκε ώστε να είναι επισκέψιμο ως ένα σημείο, έχει γεμίσει με χώμα, ενώ κατασκευάστηκαν και τοίχοι που μπλόκαραν την είσοδο.
Το μυστικό σε ό,τι αφορά στις φθορές στο ψηφιδωτό και τη θύρα του τάφου βρίσκεται στο χώμα.
Στο ψηφιδωτό ενός δαπέδου τα κεντρικά κομμάτια είναι λόγω κατασκευής τα πιο “χαλαρά”, η όποια πίεση ασκείται στο σύνολο στο κέντρο μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές.
Ποια λοιπόν μπορεί να είναι η πίεση;
Πάνω από το ψηφιδωτό τοποθετήθηκαν τόνοι χώματος. Αρχικά το χώμα είχε μια κάποια υγρασία, αλλά και κενά αέρος. Με την πάροδο των ετών την αύξηση της υγρασίας, πιθανότατα την είσοδο όμβριων υδάτων κλπ το χώμα άρχισε να πιέζεται και να πιέζει προς τα κάτω. Η πίεση πολλών τόνων είναι τεράστια και κάπως έτσι τα κεντρικά και πιο χαλαρά τμήματα του ψηφιδωτού χαλάρωσαν ακόμη περισσότερο.“Η ποσότητα των κομματιών είναι μεγάλη μπορεί και ολόκληρο το τμήμα που λείπει” είπε άλλωστε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Με λίγα λόγια όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο γεγονός ότι μια άλλη δύναμη και όχι ανθρώπινο χέρι προκάλεσαν τη φθορά στο υπέροχο αυτό δημιούργημα.
Ακόμη και αν όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αποδειχθούν, αρχαιολόγοι και ιστορικοί έχουν ένα πολύ ισχυρό χαρτί για να αποδείξουν ότι σε ό,τι αφορά στο ψηφιδωτό δεν υπάρχει ζήτημα βανδαλισμού.
Σε περιπτώσεις βανδαλισμού σε ζωγραφικές παραστάσεις (ακόμη και σε βυζαντινές τοιχογραφίες ή εικόνες) τα πρώτα “θύματα” είναι τα μάτια ή στο σύνολό τους τα πρόσωπα των μορφών.
Στην περίπτωση του ψηφιδωτού της Αμφίπολης οι μορφές (ευτυχώς) μας κληρονομήθηκαν ακέραιες.
Σε ό,τι αφορά στη θύρα της οποίας τα τμήματα βρέθηκαν επι τόπου μπορεί να εξαχθεί παρόμοιο συμπέρασμα.
Η πίεση και από τις δύο πλευρές των τόνων του χώματος που σιγά, σιγά άλλαζε θέση μέχρι να λάβει την τελική σχεδόν τσιμεντοποιημένη μορφή ήταν αρκετή για να συνθλίβουν ακόμη και τα ισχυρότατα μάρμαρα που αποτελούν τη θύρα.
Κάπως έτσι οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι βάνδαλοι ή οι τυμβωρύχοι δεν έφτασαν ως το κεντρικό σημείο του τάφου, τον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο δηλαδή.
Όλα βέβαια είναι ακόμη θεωρίες που βασίζονται σε ενδείξεις...
Πηγή: newsit.gr
Ας υποθέσουμε το χειρότερο σενάριο, να έχει συληθεί ο τάφος κατά την αρχαιότητα.Άλλωστε υπάρχουν ενδείξεις όπως η αφαίρεση των κεφαλών των σφιγγών και πωρόλιθων από τους τοίχους σφράγισης.Υπάρχει βέβαια η άποψη ότι μπορεί στους τοίχους σφράγισης επίτηδες να άφησε ο αρχιτέκτων κάποιο κενό ώστε να γεμίσει από εκεί τους θαλάμους με άμμο.Όμως ας δεχθούμε το αρνητικό σενάριο για μια στιγμή και να δούμε που μπορεί να καταλήξουμε.Έστω ότι έφτασαν μέχρι και τον νεκρικό θάλαμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κάνω λάθος το μικρότερο άνοιγμα στον τοίχο σφράγισης ήταν αυτό πίσω από τις σφίγγες και ήταν 40x50 εκατοστά.Άσχετα αν έχουν βρεθεί μεγαλύτερα ανοίγματα στους επόμενους τοίχους σφράγισης, οι τυμβωρύχοι στην τελική για να αφαιρέσουν τα όποια κτερίσματα βρήκαν στον νεκρικό θάλαμο θα πρέπει να τα βγάλουν από το συγκεκριμένο άνοιγμα.
Τώρα ας υποθέσουμε ότι στον τύμβο Καστά υπήρχαν κτερίσματα ανάλογα με αυτά που βρέθηκαν στον τάφο του του Φιλίππου Β στη Βεργίνα.Αν και άποψή μου είναι πως στον συγκεκριμένο τύμβο τα κτερίσματα πρέπει να είναι και περισσότερα αλλά και πιο εντυπωσιακά αν κρίνουμε από τη ποιότητα και μέγεθος κατασκευής αλλά και το από το γεγονός ότι ο τάφος είναι μεταγενέστερος του Φιλίππου και μετά την εκστρατεία στην Ασία οπότε και ο πλούτος που έχει εισρεύσει στην αυτοκρατορία είναι τεράστιος.
Πόσα από αυτά τα κτερίσματα θα μπορούσαν να χωρέσουν από αυτό το μικρό άνοιγμα?Όλα τα μικρά χρυσά κοσμήματα και άντε 30% από το σύνολο των υπόλοιπων κτερισμάτων τα οποία μπορεί να μην είχαν καν αξία για τους τυμβωρύχους ώστε να τα αφαιρέσουν τελικά.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως και στην χειρότερη των περιπτώσεων να έχει συληθεί ο τάφος ότι η ποσότητα των κτερισμάτων που θα βρεθούν θα είναι τεράστια και ικανή να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού ή νεκρών.
Συγκεκριμένα και έχοντας στον νου τον τάφο του Φιλίππου αλλά και τα ταφικά έθιμα των μακεδόνων θα βρεθούν τα οστά του νεκρού, διάφορα είδη μπάνιου, είδη κουζίνας, το μεγαλύτερο μέρος της πανοπλίας, κεραμεικά η και ολόκληροι αμφορείς, αναπαραστάσεις από κάποια μάχη του νεκρού από ελεφαντόδοντο, τοιχογραφίες και ελπίζω και κάποιες επιγραφές ή επιτύμβια στήλη.
Τώρα αν φτάνοντας οι αρχαιολόγοι στον νεκρικό θάλαμο βρουν ότι υπάρχει άλλη έξοδος από τον τύμβο μεγαλύτερη της εισόδου τότε είναι πιθανό να βρεθούν μόνο τα οστά και τοιχογραφίες όπως στον λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης.Είδωμεν
Aρχαιοκάπηλοι υπήρχαν από γεννήσεως των ..τάφων. Με απλά λόγια αν είναι συλημένος μάλλον θα τα έχουν πάρει όλα....αλλά η απορία μου πως μπορεί να καταστραφεί ένα ψηφιδωτό σε ένα τόσο μεγαλοπρεπή "τάφο"; Μήπως από τα πόδια των πιστών και τελικά δεν είναι τάφος αλλά μνημείο ή ναός; Αν υπήρχαν οι ψηφίδες ένα γύρω εκεί έ τότε ίσως να λέγαμε για τάφο αλλά τώρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψηφιδωτό καταστράφηκε από τυμβωρύχους γιατί προφανώς πίστευαν ότι κάτω από το δάπεδο θα υπήρχε ταφικός θάλαμος, μήπως τελικά υπάρχει; εξάλλου στον αποκαλούμενο μακεδονικό τάφο 3 της Αμφίπολης κάτω από το δάπεδο του τάφου υπάρχει τάφος.
Διαγραφή