Μια εισαγωγή στην «ελληνική Αναγέννηση» του αρχιτέκτονα που δημιούργησε μερικά από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτήρια της Ελλάδας, 28 Οκτωβρίου -18 Ιανουαρίου.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο από τη συλλογή του δημιουργού μερικών από τα σπουδαιότερα νεοκλασσικά κτήρια της Ελλάδας και της κεντρικής Ευρώπης, Θεόφιλου Χάνσεν, παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι και φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο λόγος για το χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη που θα δώσει την καταλληλότερη αφορμή για να παρουσιαστεί στους επισκέπτες του Μουσείου η επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία «ελληνικής Αναγέννησης» στον δυτικό κόσμο.
Από το Ίδρυμα Θεοχαράκη στο Μουσείο Ακρόπολης
Το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο Ακρόπολης έως τις 18 Ιανουαρίου 2015. Προέρχεται από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και αποτελεί μέρος της έκθεσης με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891)» που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Σημειωτέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ. Heinz Fischer, εγκαινιάζουν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.Ο Θεόφιλος Χάνσεν
Ο Θ. Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα (1837-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του Αθηναϊκού Νεοκλασσικισμού. Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» -το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης- που αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα, διέπρεψε στη Βιέννη, όπου σχεδίασε σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά. Στο έργο του Θ. Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).
Το ωράριο του Μουσείου Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα www.theacropolismuseum.gr.
Με την έναρξη του χειμερινού ωραρίου λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου θα είναι ανοιχτό και τη Δευτέρα, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό επισκεπτών στη χώρα μας. Με αυτή την αλλαγή, οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου για το παραπάνω διάστημα θα έχουν ως εξής:
Δευτέρα έως Πέμπτη: 9 π.μ.- 5 μ.μ.
Παρασκευή: 9 π.μ.-10 μ.μ.
Σάββατο και Κυριακή: 9 π.μ.-8 μ.μ.
Πηγή: thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου