Amfipoli News: Εν αναμονή για ένα ακόμα "θαύμα" στον τρίτο θάλαμο

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Εν αναμονή για ένα ακόμα "θαύμα" στον τρίτο θάλαμο


Στις έρευνες που ξεκίνησαν από σήμερα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου της Αμφίπολης στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων αλλά και του κοινού, λίγο μετά την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης. 

Με την αγωνία να εντείνεται -και τα σενάρια να πολλαπλασιάζονται- για το ποιος είναι τελικά ο «ένοικος» του τάφου, η υπεύθυνη επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, Άννα Παναγιωταρέα, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με tovima.gr, ότι «οι εργασίες προχωρούν πόντο-πόντο» και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι μπορεί να φέρει στο φως η ανασκαφή. 

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η επικεφαλής της ανασκαφής, κ. Κατερίνα Περιστέρη, εξέφραζε την εκτίμηση ότι «σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας». Στην ίδια κατεύθυνση συνηγορούν, εξάλλου, και τα υπόλοιπα ευρήματα, όπως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες. Η κ. Περιστέρη αναφερόμενη στην παράσταση του ψηφιδωτού δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ΄ενοίκου΄ του τάφου με τον μακεδονικό οίκο». 

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ψηφιδωτό θα προστατευτεί με φελιζόλ και ξύλινη επένδυση, προκειμένου να παραμείνει ανέπαφο όσο θα συνεχίζονται οι ανασκαφές.

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο νεκρικός ή αν αποτελεί έναν ακόμα προθάλαμο. Τόσο η αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον χώρο πίσω από τις καρυάτιδες, όσο και τα προβλήματα ευστάθειας που παρατηρήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ανασκαφικού έργου στον τρίτο θάλαμο. 

Σε κάθε περίπτωση, το μνημείο καταφέρνει να εκπλήσσει με όσα φέρνει στο φως κάθε βήμα των αρχαιολόγων, αλλά και να κρατά την αγωνία όλων αμείωτη. Γι΄ αυτό και οι προσδοκίες για ένα ακόμα... "θαύμα" εντός του τρίτου θαλάμου, είναι μάλλον δικαιολογημένες.


Πηγή: capital.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου