Amfipoli News: Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στον Τύμβο της Αμφίπολης

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στον Τύμβο της Αμφίπολης

Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στον Τύμβο της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας, κατά την χθεσινή μέρα κατέφτασαν στο μνημείο μηχανικοί της Εγνατίας οδού για την εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων εποπτείας στατικότητας σηράγγων. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μακεδόνες ήταν άριστοι γνώστες λαξεύματος και κατασκευής σηράγγων από τα πολλά ορυχεία εξόρυξης χρυσού και ασημιού στην περιοχή. Μια πρόσθετη πληροφορία είναι ότι ο Λόφος Καστά κατά το ήμισυ είναι ασβεστολιθικός.

Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα αλλά και στην αρχή του βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού από το εσωτερικό του Τύμβου (βλέπε παρακάτω), οι εργασίες υποστύλωσης των τριών πρώτων θαλάμων φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που έκανε την ανασκαφική ομάδα να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών πάνω στην εποπτεία και έλεγχο στατικότητας σηράγγων! Εκτιμούμε ότι η συνδρομή αυτή δεν μπορεί να είναι για τον έλεγχο στατικότητας των τριών πρώτων θαλάμων καθώς εάν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε πως και με τι μέτρα ασφαλείας δούλευαν οι ανασκαφείς στους θαλάμους αυτούς όλο αυτό το διάστημα. 

Σύμφωνα με το έγκυρο empedotimos.blogspot.gr και σε παλιότερή του ανάρτηση  (http://empedotimos.blogspot.gr/search?updated-max=2014-09-28T13:53:00%2B03:00&max-results=1&start=13&by-date=falseείχε γίνει η υπόθεση ότι μετά το τρίτο θάλαμο θα υπάρχει στενός και χαμηλός διάδρομος που θα οδηγεί στο φυσικό κοίλωμα που φιλοξενεί τον κυρίως τάφο. Να επισημάνουμε εδώ ότι η υπόθεσή του αυτή είχε στηριχθεί στη λανθασμένη εκτίμηση των αρχαιολόγων της ανασκαφής για εύρεση θυρώματος στο βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου. 


Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τη συνδρομή της εξειδικευμένης ομάδας μηχανικών της Εγνατίας και τις δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη "Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης" εκτιμούμε ότι η αρχική υπόθεση του empedotimos.blogspot.gr για ύπαρξη στενού και χαμηλού διαδρόμου που θα οδηγεί στον κυρίως τάφο είναι πολύ πιθανό να επαληθευτεί. Αυτό που σίγουρα θα διαφοροποιηθεί είναι η αφετηρία του διαδρόμου αυτού ο οποίος θα ξεκινάει ενδεχομένως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.

Ίσως λοιπόν ο διάδρομος αυτός να είναι κάπως έτσι :
(Η φωτογραφία είναι από την είσοδο στην πυραμίδα του Χέοπα)

Ο οποίος θα μας οδηγήσει επιτέλους στον κυρίως τάφο που σίγουρα θα έχει την μορφή ενός μικρού ναού όπως όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι με  κάποιον προθάλαμο και φυσικά τον νεκρικό θάλαμο και που θα είναι κάπως έτσι :




Αυτά βέβαια θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα καταρρίψει η ανασκαφή οπότε ας έχουμε λίγο υπομονή.

Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:



7 σχόλια :

  1. Καλημερα , ο Εμπεδοτιμος δεν εκανε μονο την υποθεση οτι θα υπαρχει σπηλαιο λογω της ανακοινωσης για θυρωμα στον τελευταιο θαλαμο, αλλα ως ορθολογιστης , λαμβανοντας υποψην τις σημειωσεις του Λαζαριδη και το γεγονος οτι ο τελευταιος εφτασε μετα απο 15 μετρα σκαψιμο στην κορυφη του τυμβου στον φυσικο λοφο Καστα , στον οποιο βρηκε ταφους του 1000-800 πΧ... κατι που απο μονο του δειχνει οτι ο ταφος-μνημειο που μελεταμε αφου ειναι μεταγενεστερος θα ειναι εντος φυσικου σπηλαιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Star Channel στην εκπομπή της Τσαπανίδου μόλις ανέφερε ότι το δάπεδο στον τρίτο θάλαμο που εως τώρα θεωρείτο ο τελευταίος και νεκρικός, είναι επίπεδος τοίχος σφράγισης σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρχαιολόγους της ανασκαφής.
    Χαίρομαι πολύ που έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου σε προηγούμενα σχόλια μου στο blog.Η ανασκαφή τώρα ξεκινά.

    Αν επίσης βρεθεί ο τοίχος σφράγισης ανέπαφος και δεν λείπει καμία πέτρα πωρόλιθου τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το μνημείο να είναι ασύλητο από αυτό το σημείο και μετά.Έτσι δικαιολογείται και η τρύπα στο μέσο του ψηφιδωτού.Οι τυμβωρύχοι έφτασαν στον τρίτο θάλαμο, δεν βρήκαν τίποτα και έσκαψαν το ψηφιδωτό ελπίζοντας ότι από κάτω θα βρουν την συνέχεια προς το νεκρικό θάλαμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο ταφοσ αυτοσ ....δεν είναι ταφοσ ...ηταν ..η στρατηγειο ναυτικου του αλεξανδρου η μια από τις βιλεσ του την τοτε εποχη...φυλασοταν περιμετρικα από στρατιωτεσ και εχει συραγγεσ λαβυρινυου οπωσ οι πυραμιδεσ τις αιγυπτου για διαφυγη. από μεσα....αυτά λεει η λογικη ...και αν βρουν κανα νεκρο ....θα ναι ο μπλεαστρα μ αυτά που γραφει....

      Διαγραφή
    2. Και αν είναι στρατηγείο ναυτικου που ειναι οι αντέννες, οι ασύρματοι, αλεξικέραυνα, πολυβολεία, διέξοδοι αερισμού κλπ?.....

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάπως έτσι θα είναι. αλλά και πολυ μακριά από τις σφίγγες. γύρω στα ογδόντα μέτρα πιο μέσα, στο κέντρο του κύκλου... και σε βάθος. και με ψεύτικους διαδρόμους όπως οι πυραμίδες. κάτι έμαθε ο δεινοστρατος από τους αιγύπτιους!

    εξαιρετικό μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τύμβος Καστά έχει διάμετρο 158,6 μ. έχουν φέρει στο φως μόνο τα 15 περίπου σε καμοία πιρίπτωση δεν τελειώνει εδώ ο Τύμβος μπόρει να υπάρχει δεύτερη είσοδος άλλα μπορεί να υπάρχουν υπόγεια πατώματα. Μπορεί να έχει ψεύτικα πατώματα ώστε οι τυμβόροιχοι να μην φτάσουν ποτε στον νέκρο και στα κτερίσματα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή