Amfipoli News: Το λατομείο της Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη -Μισοβυθισμένο στην ωραιότερη παραλία του νησιού [εικόνες]

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το λατομείο της Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη -Μισοβυθισμένο στην ωραιότερη παραλία του νησιού [εικόνες]

Το λατομείο της Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη -Μισοβυθισμένο στην ωραιότερη παραλία του νησιού [εικόνες]

Τα ευρήματα στην Αμφίπολη έχουν προκαλέσει παγκόσμιο δέος και θαυμασμό. Και μπορεί τελευταία να έκλεψε τις εντυπώσεις το εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτό, αλλά πριν μαγεία είχαν προκαλέσει τα μαρμάρινα ευρήματα, οι σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα βάθρα τους... Ολα τους φτιαγμένα από θασίτικο μάρμαρο.
Οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες δεν είναι τα μόνα για των οποίων στην κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Μαρμάρινα είναι και τα βάθρα των Καρυάτιδων, με μάρμαρο είναι καλυμμένοι οι τοίχοι του τύμβου, μαρμάρινος είναι και ο ταφικός περίβολος των 500 μέτρων. Και φυσικά η θύρα με τα καρφιά πουοδηγεί στον τρίτο θάλαμο και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου.

Τα αρχαία Λατομεία της Θάσου

Το αρχαίο λατομείο της Θάσου βρίσκεται στην άκρη μιας χερσονήσου που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Σήμερα είναι βυθισμένο. Οι τεράστιοι όγκοι πετρών που υπάρχουν ακόμη στο βυθό της θάλασσας δείχνουν ότι στην θέση αυτή υπήρχε ένα τεράστιο εργοτάξιο που λειτουργούσε πυρετωδώς από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ..

Η ιστορική ακμή της Αλυκής συμπίπτει με την παράλληλη εξόρυξη των μαρμάρων, η οποία διήρκεσε από τον 6ο π.Χ. αι. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αι. Αδιάψευστος μάρτυρας της ύπαρξης εδώ μιας πολυάνθρωπης περιοχής είναι η ονομαζόμενη Μαρμαρόστρατα, που οδηγούσε στον Λιμένα και της οποίας σώζονται ακόμη τμήματα στην περιοχή Πετράδι και Δέρματα. Ακόμη, το βυθισμένο λατομείο στην άκρη της χερσονήσου με τις μισοτελειωμένες λατομικές εργασίες δείχνει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο εγκαταλείφτηκε απρόσμενα από βίαιο γεγονός, πιθανόν από τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ. ή εκείνον του 1509 μ.Χ.
Σήμερα τα καταγάλανα νερά του κολπίσκου της και η σπάνια φυσική ομορφιά συνθέτουν το τοπίο πιθανώς της ομορφότερης παραλίας του νησιού.



Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Oles aftes eikones apo tin Aliki ,diladi ta latomia ,einai byzantinis epohis, mazi me ta ihni exorixis.To marmaro tis Alikis den einai leyko, einai anikto grei.To leyko marmaro sti arheotita pirane apo ti Saliara, Baty kai Mourgena....pou einai konta sto Limena tis Tasou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή