Amfipoli News: Θ. Μαυρογιάννης: «Τα γράμματα μπορούν να δώσουν ακριβή χρονολόγηση»

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Θ. Μαυρογιάννης: «Τα γράμματα μπορούν να δώσουν ακριβή χρονολόγηση»


Ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των ελληνικών γραμμάτων.Όπως αναφέρει «Τα μεμονωμένα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου προφανώς επιβεβαιώνουν την χρονολόγηση του μνημείου, δηλαδή 325-300 π.Χ. Σας φέρνω για παράδειγμα την επιγραφή που υπάρχει στην Πέλλα σε ψηφιδωτό με ελληνικά γράμματα και γράφει “ΓΝΩΣΙΣ ΕΠΟΗΣΕΝ”,με το κυνήγι της ελάφου το οποίο χρονολογείται στο 320 π.Χ.Τα γράμματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

(Ψηφιδωτό με υπογραφή «Γνώσις επόησεν», «Οικία αρπαγής της Ελένης» Πέλλα, 325 – 300 π.Χ.)


(Ψηφιδωτό της «Αρπαγής της Ελένης» από τον Θησέα στην ίδια «Οικία αρπαγής της Ελένης», Πέλλα, 325 – 300 π.Χ.Το ψηφιδωτό της «Αρπαγής της Περσεφόνης» στην Αμφίπολη φέρεται να έχει  τον ίδιο ακριβώς μαίανδρο της με εκείνο της «Αρπαγής της Ελένης» στην Πέλλα. Επίσης και τα χαρακτηριστικά των αλόγων μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά του ψηφιδωτού της Αμφίπολης)

  
(Ομοιότητες που φέρεται να υπάρχουν με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης)

Όσον αφορά στο θέμα του τρίτου θαλάμου προσθέτει: «Ο θάλαμος πρέπει να αποκαλυφθεί στην ολότητά του και πρέπει να αποκαλυφθεί όλο το κενό. Αν το θύρωμα δεν υπάρχει πλέον πρέπει να γίνει λεπτομερέστατη αποκάλυψη όλων των τοιχωμάτων του μνημείου και του δαπέδου για να δούμε αν είναι ο τελευταίος θάλαμος».

Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου