Amfipoli News: Αμφίπολη: Τα 5 βήματα που θα δώσουν το όνομα του νεκρού

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Τα 5 βήματα που θα δώσουν το όνομα του νεκρού


Η μελέτη, οι αναλύσεις, τα αποτελέσματα, οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Ποια είναι τα στάδια της ανθρωπολογικής μελέτης στον σκελετό της Αμφίπολης.

Η ώρα της «αλήθειας» έρχεται, όπως όλα δείχνουν, για την αποκάλυψη του νεκρού της Αμφίπολης, μέσα από τον σκελετό που βρέθηκε στον κιβωτόσχημο τάφο.

Ο δρ. Θεόδωρος Αντίκας, ανθρωπολόγος - ανατόμος, ο επιστήμονας που έκανε την αξονική τομογραφία στα οστά του Φιλίππου, μιλά στο thetoc.gr για τα βήματα της ανθρωπολογικής ανάλυσης. Ποιά είναι διαδικασία η οποία ακολουθείται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. 

1. Ο προσεκτικός καθαρισμός των οστών από ξένες ουσίες, ανόργανες ή οργανικές. 

2. Η καταγραφή τους σε βάση δεδομένων, με κωδικό αριθμό -όλων των οστών και θραυσμάτων (μέχρι 1 γραμμάριο) και με περίπου 4.000 φωτογραφίες, που αφορούν σε όλα τα οστά, κάθε αρθρική επιφάνεια.

3. Η προσεκτική ανθρωπολογική εξέταση τους για να βρούμε το φύλο, την ηλικία, το ύψος και ει δυνατόν, την αιτία θανάτου. 

4. Οι μορφολογικές αλλλοιώσεις στα οστά -εάν είναι καμμένα, γιατί ο σκελετός έχεις 206 οστά και όταν καεί γίνονται περισσότερα από 1.000 θραύσματα, με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο χρώμα, στις ρωγματώσεις τους, τα οποία μας λένε πότε έγινε η καύση. Εάν δεν έχουμε καύση, μελετούμε πάλι την επιφάνεια των οστών, γιατί μπορεί να έχει ξένα, μη οστέινα υλικά επάνω του (όπως στην περίπτωση του τάφου του Φιλίππου με τον χουντίτη). 

5. Αφού γίνουν οι αναλύσεις και βρούμε τα στοιχεία -φύλο, ηλικία, ύψος, παθολογία αιτιία θανάτου κλπ- γίνονται πρόσθετες αναλύσεις, όπως

α. των σταθερών ισοτόπων, που δίνουν στοιχεία περίπου για τη διατροφή του, τον τόπο στον οποίον έζησε ο νεκρός κλπ. Αυτά είναι θέματα αρχαιομετρίας, που σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε φυσικοχημικές αναλύσεις (άνθρακος, αζώτου, οξυγόνου).

β. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 που μας λέει, κατά προσέγγιση πόσο έζησε ο νεκρός

γ. Η ανάλυση αρχαίου DNA, η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας. Για ανάλυση DNA πρέπει να φύγει το σκελετικό υλικό σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού. 

Ο -σχεδόν ακέραιος- σκελετός που αποκαλύφθηκε σήμερα, σε τάφο κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, στο όρυγμα, θα ξεκινήσει σύντομα το δικό του «ταξίδι», προκειμένου να λύσει τον γρίφο που αφορά στην ταυτότητα του ένοικου του τάφου στην Αμφίπολη. 



Πηγή:thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Το 5β, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 νομίζω δείχνει πότε πέθανε ο νεκρός, το έτος δηλαδή του θανάτου του, με απόκλιση κάποιων ετών και όχι το πόσο έζησε, την ηλικία του δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή