Amfipoli News: Το μυστήριο με τον σκελετό και τα επόμενα βήματα

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Το μυστήριο με τον σκελετό και τα επόμενα βήματα


 Το ενδιαφέρον για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, και ιδιαίτερα για το τελευταίο εύρημα, τον ανθρώπινο σκελετό, όλο και εντείνεται. Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί κτερίσματα και κινητά αντικείμενα κάνει το μυστήριο ακόμα πιο μεγάλο και την εξέταση του σκελετού ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εξέταση του σκελετού στην Ελλάδα, με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα να ερίζουν για την επιστημονική έρευνα. Μεταξύ αυτών, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, ο Δημόκριτος, αλλά και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο στην Ελλάδα με ειδικό εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA από τα μέσα Ιανουαρίου.



Ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Δημήτρης Καφετζόπουλος, μοριακός βιολόγος, λέει σχετικά: «Τα βήματα είναι τα εξής: Η άμεση λήψη ιστού, μάλλον δοντιού (γομφίοι, κατά προτίμηση), που θα έπρεπε να έχει ήδη καταψυχθεί προκειμένου να μην τον αγγίζουν από τη στιγμή της ανακάλυψης και μετά ανθρώπινα χέρια. Οι αρχαιολόγοι -δεν αναφέρομαι στην ανασκαφή της Αμφίπολης, μιλώ γενικά- μετρούν τα οστά, τα πλένουν, τα ζυγίζουν. Αυτά κάνουν εξαιρετικά μεγάλη ζημιά στην υπόθεση της ανάλυσης του DNA, υπό την έννοια ότι όποιος εμπλέκεται αφήνει επάνω το δικό του DNA. Οπότε το πρώτο βήμα είναι η έγκαιρη συλλογή από τους επιστήμονες που θα κάνουν την ανάλυση. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει έτσι ώστε να φυλαχθούν οι ιστοί και να γίνουν συνεννοήσεις για την ανάλυση».

Για το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον δύο ή τρία εργαστήρια, ανάλογα με τους πόρους, ώστε το συμπέρασμα να είναι απολύτως βέβαιο.Όσον αφορά την καύση και την ταφή, για την οποία γίνεται λόγος, ο κύριος Καφετζόπουλος λέει πως «αν ο τάφος είναι στεγανός, οι πιθανότητες να βρούμε DNA και να έχει διατηρηθεί καλά ο σκελετός είναι μεγάλες. Επίσης, μία μερική καύση του νεκρού συνήθως βοηθά το DNA να διατηρηθεί, επειδή βρίσκεται “παγιδευμένο” μέσα στα κόκκαλα και δεν υπάρχει οξυγόνο. Εάν έχει γίνει πλήρης καύση, αποτέφρωση, δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε κάτι».
Πηγή: parapolitika.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου