Amfipoli News: Ο αυτοκράτωρ της Μακεδονίας θαμμένος στην Αμφίπολη

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ο αυτοκράτωρ της Μακεδονίας θαμμένος στην Αμφίπολη


Τι πιο απλό να καταλάβει κανείς; Ποιος είναι άραγε θαμμένος στον... μεγαλύτερο τάφο που έχουμε ανακαλύψει; Δύσκολο θα ήταν να απαντήσουμε, αν βρίσκαμε έναν μικρό και ασήμαντο τάφο. Όχι τώρα, που βρήκαμε τον μεγαλύτερο όλων!

Τα ερωτήματα τίθενται ξανά και ξανά. Μπήκαν τυμβωρύχοι; Είναι ο Αλέξανδρος; Ο Ηφαιστίων;
Σχετικά με τους τυμβωρύχους, το σίγουρο είναι ότι το mega προσπάθησε πολύ να τους "βάλει" μέσα, αλλά τελικά αυτοί δεν φαίνεται να μπήκαν. Ξερόλες δεν είμαστε, αλλά θέλουμε τα στοιχεία που να το αναδεικνύουν ως σοβαρή πιθανότητα και όχι να το αναφέρουμε χάριν προπαγάνδας ακόμη και σε εντελώς άσχετα σημεία ότι "είναι βέβαιο ότι είναι συλημένος". Ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει συληθεί λοιπόν. Ούτε το υπουργείο το είπε ποτέ με βεβαιότητα.

Ποιος είναι ο νεκρός;
Μπροστά στο νέο εύρημα όμως, λιγότερη σημασία έχει αν έχει συληθεί ή όχι το μνημείο. Όταν βλέπεις τους τάφους στη Βεργίνα και εκείνον στην Αμφίπολη, το πιο εύκολο πράγμα να καταλάβεις, είναι οτι στη Βεργίνα είναι θαμμένος κάποιος σπουδαίος και στην Αμφίπολη κάποιος... ακόμη πιο σπουδαίος.

Αν ας πούμε στη Βεργίνα βρέθηκε ο βασιλικός τάφος, τώρα στην Αμφίπολη βρέθηκε ο αυτοκρατορικός.

Ο Βασιλιάς θαμμένος στις Αιγές - Ο Αυτοκράτορας θαμμένος στην Αμφίπολη. Ταιριάζουν τα μεγέθη, οι πολιτικοκοινωνικές σκοπιμότητες, ταιριάζουν και οι ημερομηνίες.

Τον 4ο αι.πΧ και ειδικότερα στο τελευταίο τέταρτο, η Μακεδονία από βασίλειο έγινε αυτοκρατορία. Συνεπώς, το επόμενο ταφικό μνημείο που έχτισαν, ήταν ένα μοναδικό μνημείο, παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως αρμόζει σε κοσμοκράτορα.

Οπότε, δεν είναι δυνατόν να είναι θαμμένος στην Αμφίπολη ο Ηφαιστίων. Δεν είναι δυνατόν, ο Φίλιππος ο Β' να θάφτηκε στις Αιγές και ο Ηφαιστίων στην Αμφίπολη. Πονάει το μυαλό μας με αυτά που αναρτά ο καθένας στο διαδίκτυο. Και δεν είναι οι ανώνυμοι του διαδικτύου. Βγαίνουν και επιστήμονες και τα λένε.

Ονόματα δεν λέμε, αλλά τι άλλο πρέπει να δούμε από αυτή την αστεία κυρία εξ Αμερικής που κάθε τόσο αναρτά τις ανοησίες της περί Ηφαιστίωνα...;

Δηλαδή βόλεψαν ολόκληρη τη Βασιλική οικογένεια στις Αιγές και κουβάλησαν όλο το μάρμαρο της Θάσου, για να χτίσουν τον μεγαλύτερο τάφο που υπάρχει για έναν απλό αξιωματικό του στρατού...

Ποιος και με ποια λογική, θα έπραττε κάτι τέτοιο;

Βάσει λογικής, στην Αμφίπολη δεν μπορούμε παρά ν' αναζητούμε τον αυτοκράτορα. Κι αν δεν είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας, τότε είναι αυτός που τον διαδέχθηκε. Στην Αμφίπολη λοιπόν θάφτηκε είτε ο Αλέξανδρος ο Γ', είτε ο Φίλιππος ο Γ', είτε Αλέξανδρος ο Δ'.

Αυτοί ήταν η αυτοκρατορική οικογένεια της εποχής. Αυτούς γνώρισε ο κόσμος ως διαδόχους. Ένα αυτοκρατορικό μνημείο, δεν μπορούσε παρά να χτίστηκε γι'αυτόν που οι λαοί αναγνώριζαν ως δίκαιο διάδοχο.

Γι'αυτό και ο Περδίκκας προσεταιρίστηκε τον Φίλιππο τον Γ'. Για να εξελιχθεί σε μορφή αναγνωρίσιμη από την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου, του προκατόχου δηλαδή του θρόνου και να αποτελέσει τον επόμενο διάδοχο της αυτοκρατορίας.

Αυτά λέει η λογική...

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε οτι η αξία του μνημείου, δεν θα εκτιμηθεί βάσει της ταυτότητας του νεκρού, αλλά αρκεί και μόνο να κατανοήσουμε την σπουδαιότητά του, από την εποχή στην οποία χτίστηκε. Αυτό σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του περιβόλου και γενικώς του συνόλου του μνημείου, θα μας αναδείξει άνετα το μεγαλείο του μεγαλύτερου ελληνικού μνημείου που έχει υπάρξει, το οποίο είναι το πρώτο ελληνικό αυτοκρατορικό κτίσμα.

Δυστυχώς τα τελευταία ευρήματα μας περιέπλεξαν λίγο την κατάσταση. Ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε; Γιατί δεν ήταν θαμμένος μέσ' τη χλιδή; Γιατί τα οστά είναι ακέραια. Μήπως ο πραγματικός νεκρός κρύβεται κάπου αλλού;

Εμείς ρωτάμε κάτι άλλο. Γιατί το Υπουργείο απέκρυψε την ανεύρεση του νεκρού; Βρέθηκε ο νεκρός και δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση του κόσμου; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στις κυρίες του Υπουργείου Πολιτισμού που ασχολούνται με το θέμα, να μας κρύψουν το σπουδαίο εύρημα; Γιατί κρύβουν από τον ελληνικό λαό τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν υπάρξει;

Υπάρχει η αγωνία για την ανεύρεση του νεκρού Έλληνα αυτοκράτορα και βγαίνουν με καθυστέρηση ημερών και μας λένε "βρήκαμε και έναν νεκρό"...

Βρωμάει ή δεν βρωμάει η όλη υπόθεση; Υπάρχει μυστικοπάθεια στο Υπουργείο Πολιτισμού; Λίγο ξαφνικό δεν μας ήρθε το γεγονός της ανακάλυψης του νεκρού; Αυτό το ξαφνικό είναι που μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Κάτι τέτοιες "μέθοδοι" είναι που μας έφτασαν να συζητάμε ως πιθανότερο νεκρό της Αμφίπολης τον Ηφαιστίωνα...

Παναγιώτης Ζυγόπουλος

Πηγή: istologia.gr


Διαβάστε επίσης:



3 σχόλια :

  1. Επιτέλους και ένας σχολιασμός με ονοματεπώνυμο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Ζυγόπουλε σας ευχαριστώ. Λίγα και μεστά τα λόγια σας.

      Διαγραφή

  2. Στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου υπάρχει ένα τεράστιο άνοιγμα ...Ένα άνοιγμα, το οποίο δεν καλύπτεται από πλάκες ιδίου τύπου μ' αυτές που υπάρχουν πέριξ της οπής τού νοητού πατώματος. Πού βρίσκονται οι πλάκες εκείνες, οι οποίες θα έπρεπε να συμπληρώνουν το πάτωμα του θαλάμου; Να δεχθούμε, δηλαδή, ότι οι "μεθύστακες" κατέστρεψαν το πάτωμα. Οι πλάκες τού κατεστραμμένου πατώματος πού βρίσκονται; Σε έναν τόσο πολυτελή και πλούσιο τάφο μετά από μια τεράστια και βαριά πόρτα έμπαινε κανείς κατ' ευθείαν στα χώματα; "Ξήλωσαν" οι αφελείς αρχαίοι πρόγονοί μας ένα βουνό πανάκριβο μάρμαρο για μισό χιλιόμετρο περίβολο και δεν είχαν πέντε πλάκες από φτηνό πωρόλιθο να σκεπάσουν τον τάφο; Πού πήγαν οι "πλάκες" εκείνες, οι οποίες υποτίθεται παρίσταναν το "πάτωμα" πάνω από τον τάφο; Τις πήραν οι "τυμβωρύχοι"; Εκτός κι αν ο τάφος ήταν χώρος για νεκρόφιλους. Άνοιγαν τη βαριά μαρμάρινη πόρτα και έμπαιναν κατ’ ευθείαν στην "τρύπα", για να ξαπλώσουν με τον νεκρό.
    Όλα αυτά δεν είναι λογικά. Λογικό είναι όμως να μην υπήρχε ποτέ πάτωμα στον τρίτο θάλαμο. Δεν υπήρχε, γιατί πίσω ακριβώς από τη βαριά και πολυτελή πόρτα ξεκινούσε κλιμακοστάσιο. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρούμε βέβαιο ότι επέλεξαν να μην δείχνουν και πανοραμικές φωτογραφίες τού τρίτου θαλάμου. Γιατί οι φωτογραφίες θα καθιστούσαν προφανές το τι ήταν αυτός ο θάλαμος. Θα καθιστούσαν προφανές ποια ήταν η σχέση του ως "συνέχεια" του λαμπρού διαδρόμου ο οποίος προηγούνταν. Ο προσανατολισμός τού υποτιθέμενου "τάφου" σε σχέση με την πόρτα και οι εναπομείνασες πέτρες τού δαπέδου, οι οποίες είναι "κομμένες" σε ευθείες, "δείχνουν" όχι μόνον τη λειτουργία του, αλλά αποκαλύπτουν και προς τα πού "πήγαινε" το κατεστραμμένο κλιμακοστάσιο.
    Στην μακεδονία τοποθετούσαν τα λείψανα του νεκρού σε μια λάρνακα φτιαγμένη από πολυτελές και ακριβό υλικό και του παραχωρούσαν ολόκληρο τον θάλαμο ...Αυτό έθαβαν ...Τον θάλαμο έθαβαν και όχι τον νεκρό μέσα στον θάλαμο. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε και το φαινόμενο των τύμβων. Όταν θάβεις μια ολόκληρη "πολυκατοικία", φυσικό είναι να προκύψει τύμβος. Όμως, αυτό, το οποίο έχει σημασία, είναι ότι εκείνο που έθαβαν στο χώμα ήταν ο τάφος και όχι ο νεκρός. Ο νεκρός παραδιδόταν στην θεϊκή και καθαρή φωτιά και ο τάφος παραδιδόταν στο γήινο και βρόμικο χώμα. Το "οικοδόμημα" με τον τρόπο αυτόν γινόταν το "κιβώτιο" και αυτή ήταν η διαφορά τού πλούσιου με τον φτωχό. "Εγκιβωτίζονταν" καί οι μεν καί οι δε, αλλά ήταν διαφορετικού μεγέθους τα "κιβώτια".
    ίναι δυνατόν έναν διάσημο νεκρό - όπως αυτός ο οποίος θα φιλοξενούνταν από ένα τεράστιο ταφικό μνημείο, σαναυτό της Αμφίπολης - να τον είχαν παραχώσει σε ξύλινο φέρετρο; Είναι δυνατόν έναν πάμπλουτο και πανίσχυρο νεκρό να τον έθαψαν σε μια "ξεδοντιασμένη" λίθινη σαρκοφάγο με "φορτία" δούλων; Είναι δυνατόν σε τάφους δεύτερης και τρίτης σειράς να βρίσκεις θρόνους για τους νεκρούς και άρα και τα αντίστοιχα κτερίσματα και στον μεγαλειώδη τάφο τής Αμφίπολης να βρίσκεις έναν νεκρό στριμωγμένο μέσα σε χώματα, ξύλα και φτηνές πλάκες; ...Έναν νεκρό, που, για το καλό κατευόδιο, του "πέταξαν" και μια μαρμάρινη πόρτα τού ενάμιση τόνου στην "πλάτη"; Μήπως βρήκαμε τον πρώτο Έλληνα, που - με αδιάσειστες αποδείξεις - "έφαγε" πόρτα σε μια διάσημη είσοδο; Επειδή τίποτε απ’ αυτά δεν είναι λογικό για την αρχαία ελληνική πρακτική, αυτό σημαίνει ότι δεν βρήκες τον πραγματικό νεκρό τού τάφου και άρα συνεχίζεις το ψάξιμο. Βρήκες αυτό που σου "πέταξαν" οι φύλακές του για να σε παραπλανήσουν και άρα θα πρέπει να συνεχίσεις το ψάξιμο.
    Απόσπασμα απο τον υδροχόο.
    Ακούγεται λογικό.
    Συμεών με ειδικές γνώσεις επι του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή