Μεγαλώνει η αγωνία για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν. Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού, όλες οι ελπίδες για τη σπουδαία αποκάλυψη εστιάζονται σ' αυτήν την ακανόνιστη τάφρο και τον τοίχο σφράγισης από πωρόλιθους που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες.
Τι μπορεί να υπάρχει κάτω από αυτό το δάπεδο; Να είναι απλά μια τρύπα που καλύφθηκε ή υπάρχει κάτι άλλο; Όμως, γιατί να κάνουν τόσο κόπο κάποιοι προκειμένου να καλύψουν το όρυγμα, να ρίξουν πάνω ένα δάπεδο, βαριά αντικείμενα όπως το κομμάτι του θυρόφυλλο που ζυγίζει 1,5 τόνο, και στη συνέχεια χώμα;
Αν ήταν τυμβωρύχοι αυτοί που έκαναν τη συγκεκριμένη δουλειά τι ήθελαν να κρύψουν και γιατί να χάσουν το χρόνο τους;
Υπάρχει, όμως, και η απορία για το τι υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο χώρο του λόφου Καστά καθώς οι παλαιότερες «ακτινογραφίες» δείχνουν κι άλλους χώρους ανεξερεύνητους και πιθανότατα κι άλλους διαδρόμους και τάφους.
Αυτή η γεωλογική απεικόνιση του τύμβου αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και θα μπορούσε να δώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια στοιχεία για το εσωτερικό του τάφου. Ίσως και μια άλλη είσοδο στον ταφικό θάλαμο ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί το μεγάλο μυστήριο.
Όπως αναφέρει το xronometro.gr την απάντηση τη δίνουν μάλλον οι κατά καιρούς γεωφυσικές μετρήσεις που έχουν γίνει στο λόφο, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κενά στο Τύμβο που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν με απόλυτη ασφάλεια ένα νεκρικό θάλαμο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Αν η είσοδος για τον τέταρτο θάλαμο δεν βρίσκεται κάπου στο τρίτο θάλαμο και είναι απροσπέλαστη από τον βιαστικό «επισκέπτη» – κοινώς να υπάρχει μια κρυφή πύλη – μην αποκλείουμε να βρίσκεται σε άλλο σημείο του λόφου, κάτι το οποίο εξάλλου φαίνεται στην μελέτη του καθηγ. του Πανεπιστημίου Πατρών Λάζαρου Πολυμενάκου. Υπάρχει μάλιστα και μια άποψη ότι στην κορυφή του Τύμβου, εκεί που ήταν ο Λέοντας τοποθετημένος υπήρχε μυστική πύλη εισόδου, εγκλωβισμένη με άμμο, για την περίπτωση βίαιης αποσφράγισης.
Ίσως, γι' αυτό στα επόμενα σχέδια της ανασκαφικής ομάδας είναι η διεξαγωγή μιας λεπτομερούς γεωφυσικής καταγραφής ολόκληρου του λόφου για να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι και άλλοι τυχόν είσοδοι στο κεντρικό μνημείο. Να είναι δηλαδή ο λόφος Καστά κάποιο είδος λαβυρίνθου; Να υπάρχουν κι άλλοι χώροι που επικοινωνούν με διαδρόμους;
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου