Amfipoli News: ΣΟΚ: Βρέθηκαν ρόδακες πάνω από τις Καρυάτιδες

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΚ: Βρέθηκαν ρόδακες πάνω από τις Καρυάτιδες

Το βασιλικό σύμβολο του ρόδακα δεσπόζει σε όλο τον Τύμβο Καστά



Ο ρόδακας (ρόδαξ, ρόδον, τριαντάφυλλο), είναι ένα διαχρονικό κόσμημα, σύμβολο και φυλαχτό. Ο ρόδακας στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν ηλιακό σύμβολο.

Οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας. Υπενθυμίζεται πως ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.



Ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας ήταν αρχικά στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης. Ρόδακας ήταν και η βάση του «Ήλιου της Βεργίνας» των Μακεδόνων Βασιλέων. Ο αρχαίος-ελληνικός ρόδακας είχε σχήμα μικρού ρόδου (τριαντάφυλλου), με ανοιγμένα και στρογγυλά στις άκρες τα φύλλα του, περιβάλλονταν από κύκλο και ήταν χαραγμένος πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο ή από χρυσό. Τα φύλλα του στην αρχή ήταν τέσσερα και στη συνέχεια επτά, δώδεκα και δέκα έξι στην Μακεδονική περίοδο.

Ο αριθμός των φύλλων του είχε διαχρονικό συμβολικό χαρακτήρα. Συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, φωτιά, νερό), τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ή τους δώδεκα θεούς των αρχαίων Ελλήνων και την παγκόσμια κυριαρχία και ακτινοβολία των Βασιλέων της Μακεδονίας. Ήταν σημεία ομορφιάς, αγνότητας, ευγονίας, λατρείας και ισχύος.


Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogspot.gr



Πληροφορίες από το empedotimos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:



4 σχόλια :

  1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ, Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ. ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΓΧΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιους Αθηναιους μιλας οτι εχουν συγχιση;Που κολλουν οι Αθηναιοι εδω;

      Διαγραφή
    2. Οταν οι θηβαιοι απωθησαν τους δωριεις,εφυγαν στην βορεια Ελλαδα και ονομαστηκαν Μακεδνοι-Μακεδονες.Μακεδνος σημαινει ορεινος.Μακεδνος ηταν και ο Αλεξανδρος.Με τη ν καθοδο των δωριεων [μακεδνων],εκει στον Ελλανα ποταμο[Σπερχειο ]ωνομαζονται ελληνες απο το ελλανες....δωρικα..Επειδη απο το φεγγαρι,ΕΛΛΗ,οι κατοικουντες εκει γυρω ωνομαστηκαν ελλανεςΕκει σημερα λεγεται ΑΑΛΑΜΑΝΑ.[ΠΟΥ πιθανον να προερχεται απο το ελλαμανα[Σπερχειος.ΕΛΛΗ Η ΣΕΛΗΝΗ.ο κ.Αρωνης δεν εχει δικαιο να λεει,που κολλουν οι Αθηναιοι.Με αυτα ενισχυεται οτι ο .ΜΑλεξανδρος,μπορει να ηταν και Αθηναιος.και τουλαχιστον ελληνας.Με την καθοδο των δωριεων,που ηταν παλαιοελλαδιτες και εγκατασταθηκαν παλαιοτερα απο την νικη του Καδμου,στην βορεια Ελλαδα.ως μακεδνοι.Ακομη και ο Λεωνιδας τς Σπαρτης ειχε πατρογονικα κειμηλιαστις Θερμοπυλες,διπλα η Αλαμανα.Με την καθοδο τους υπο τον Ηρακλη εχουμε πολεις,οπως την Λαμια,την Σπαρτη,τηνΚορινθο ή ΕΦΥΡΑ,ΟΦΕΙΡ στην Π.Διαθηκη.και αλλες πολλες.=αρχη σοφιας,ονοματων επισκεψη.=.ΔΕΝθα επεκταθω /περισσ.οτερ.ο .ΕΝΑ μονο:Ο Μ.Αλεξανδρος ηταν οχιμονο μακεδονας,αλλα και Αττικοβοιωτος.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν ρόδακες και στον τοίχο σφράγισης, κάτι που δεν είναι λογικό διότι αυτός κατασκευάσθηκε μετά από την/τις σύλληση/σεις και αφού σταμάτησε ο τάφος να είναι επισκέψιμος (που υποδήλωνε η μαρμάρινη θύρα).
    Αν η σφράγιση έγινε από κάποιους που δεν ήθελαν να τιμάται ο νεκρός τότε γιατί υπήρχε ο σκαλισμένος ρόδακας σε κάτι που ρόλο είχε το εμπόδιο και όχι την διακόσμιση;

    Οι ρόδακε ςπου διακρίνω στον τοίχο σφράγισης είναι ένας κάτω απ' την νοητή ευθεία του μέσου της αριστερής καρυάτιδας, ένας περίπου στην νοητή ευθεία από το αριστερό υποστύλωμα ανάμεσα στις καρυάτιδες, ένα στην νοητή ευθεία από το αριστερό χέρι της δεξιάς καρυάτιδας (γι' αυτό δεν είμαι σίγουρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή