Amfipoli News: Η Αμφίπολη κρύβει κι άλλα μυστικά! "Ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα στρατηγό" είπε η Κατερίνα Περιστέρη – Ξάφνιασε ακόμη και τις Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη κρύβει κι άλλα μυστικά! "Ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα στρατηγό" είπε η Κατερίνα Περιστέρη – Ξάφνιασε ακόμη και τις Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Η Αμφίπολη κρύβει κι άλλα μυστικά! `Ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα στρατηγό` είπε η Κατερίνα Περιστέρη – Ξάφνιασε ακόμη και τις Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Η φράση της Κατερίνας Περιστέρη πως η Αμφίπολη κρύβει ακόμη πολλά μυστικά είναι ακόμη μια απόδειξη για τη σημαντικότητα των ευρημάτων στο λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Αυτό που όλοι περίμεναν, εν πολλοίς ανακοινώθηκε σήμερα: ο τάφος της Αμφίπολης δεν ήταν κενός. Βρέθηκε σε αυτόν ολόκληρος σκελετός που ήταν τοποθετημένος σε ξύλινο φέρετρο.

Βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε βάθος 1,60μ., ήταν κιβωτιόσχημος και κατασκευασμένος από πωρόλιθους. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.
Εκείνο που ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί είναι ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Η Κατερίνα Περιστέρη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως ο τάφος ανήκει σε άνδρα, Μακεδόνα στρατηγό. Μάλιστα, φάνηκε αυτή η βεβαιότητά της να εκπλήσσει ακόμη και τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καθώς και την εκπρόσωπο επικοινωνίας του τάφου, Άννα Παναγιωταρέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου άλλωστε "πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος".
newsit.gr
Διαβάστε επίσης:



8 σχόλια :

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις συγγενεια με την Παλαγγια?
      Εισαι αρχαιολογος?
      Μπικες μεσα στον ταφο και ξερεις ποιο πολλα?
      Λες να αφηναν εναν ψωνισμενο Μακεδονα να φτιαξει τετοιον ταφο?
      Εκτος αν εισαι εσυ ο τυμβορυχος και ξερεις κατι...
      Ασε ρε μεγαλε να κανουν τη δουλεια τους οι ανθρωποι και θα δουμε

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, όποιος εκφράζει προβληματισμούς θα πρέπει να έχει σχέση με την Παλαγγιά;
      Αρχαιολόγος ομολογώ δεν είμαι, ούτε και έχω επισκεφτεί ποτέ την Αμφίπολη.
      Και ούτε πιστεύω ότι εμποδίζω κανέναν να κάνει τη δουλειά του.
      Αλλά εσένα δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι με το που βρέθηκε ένας σκελετός, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα άλλο εύρημα και χωρίς να τον εξετάσει κάποιος ειδικός, προσδιορίστηκε όχι μόνο το φύλλο και το επάγγελμα αλλά και η ιδέα που είχαν γι' αυτόν οι συμπολίτες του;

      Διαγραφή
  2. α) το σκιτσο δειχνει πραγματα που δεν φαινονται στην φωτογραφια οπως το πεζουλακι στο εσωτερικο του ταφου καθως και το εδαφος στο εσωτερικο του. Θα περιμενε κανεις να εχει πατωμα ο ταφος.
    β) διαβαζοντας σε αρθο πως ο ελευθερος κατα πλατος χωρος, για την ξυλινη κασα, ειναι μονο 0.54μετρα εκτιμω πως ο ταφος δεν ειναι ανδρος αλλα παιδιου εκτος και εαν ο νεκρος ειχε πλατες 45 εκατοστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξωτερικό πλάτος 1.56μ.Αν αφαιρέσεις και το πάχος του πωρόλιθου, περίπου 20εκ σε κάθε πλευρά τότε μιλάμε για περίπου 1.15μ πλάτος του εσωτερικού χώρου, υπεραρκετό για ενήλικα.

      Διαγραφή
  3. Ποιού άνδρα, και μάλιστα στρατιωτικού, θα διακοσμούσανε τον τάφο με πανέμορφα πρόσωπα σφιγγών, λιγερόκορμες καρυάτιδες και την αρπαγή της περσεφόνης σε ψηφιδωτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός και εάν η ταφή αφορούσε σκελετό που ήρθε από μακριά! Και τέτοιοι ήταν του Ηφαιστίωνα ή του Μεγάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ηφαιστίωνας, σύμφωνα με τις πηγές, αποτεφρώθηκε. Συνεπώς, είναι μια περίπτωση γιατί την οποία, τουλάχιστον επί του παρόντος, δε χρειάζεται να κάνουμε εικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή