Νέα σενάρια για το νεκρό της Αμφίπολης τροφοδοτούν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε η η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι ο Μεγάλος Αλέξανδρος όπως έχει δημοσιευθεί και σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η κ. Περιστέρη επανέλαβε ότι με το Λιοντάρι στην κορυφή, μάλλον ο νεκρός είναι ένας πολύ σημαντικός άνδρας. «Δεν θα μπω σε θεωρίες συνωμοσίας πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος» είπε αλλά όταν ρωτήθηκε αν μπορεί ο "ένοικος" να ανήκει στην οικογένεια του Στρατηλάτη, δεν απέκλεισε τίποτα. Ούτε το ενδεχόμενο να είναι τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος. «Δεν λέμε ονόματα» είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σκελετός που βρέθηκε να μην είναι ο μοναδικός. «Αυτόν βρήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η πρώτη φωτογραφία του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη είδε το φως της δημοσιότητας, τραβηγμένη με κινητό τηλέφωνο από την παρουσίαση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της ανασκαφής που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Αμφίπολη: Ξανά στο προσκήνιο ο Μέγας Αλέξανδρος - Τα σενάρια για τον σκελετό, τα αρχαία νομίσματα και το υπέροχο ψηφιδωτό
Όπως τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικά εντός και εκτός ορύγματος. Το κρανίο βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από το όρυγμα ενώ η σιαγόνα, η κάτω γνάθος βρέθηκε ακριβώς έξω από το όρυγμα.
Μέσα στο όρυγμα βρέθηκε πάντως το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού, περίπου το 80% δηλαδή τα χέρια, τα πόδια, η σπονδυλική στήλη και η λεκάνη η οποία όμως ήταν σπασμένη από πτώσεις βράχων, κάτι που εμποδίζει τους επιστήμονες να αποφανθούν με ευκολία για το εάν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα.
Αμφίπολη: Ξανά στο προσκήνιο ο Μέγας Αλέξανδρος - Τα σενάρια για τον σκελετό, τα αρχαία νομίσματα και το υπέροχο ψηφιδωτό
Γι' αυτό όλα τα τμήματα του σκελετού μεταφέρθηκαν μαζί με χώματα προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με το γενετικό υλικό των σύγχρονων επιστημόνων που μπορεί να διατάραζαν τις πληροφορίες που μπορεί να έχει διασώσει επί αιώνες η γη.
Το λιοντάρι που βρισκόταν πάνω στο λόφο της Αμφίπολης δείχνει -σύμφωνα με τους επιστήμονες- ότι στον τάφο ήταν θαμμένος κάποιος σημαντικός άντρας, πολεμιστής, ίσως και στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο σκελετός που βρέθηκε "διαταραγμένος από τυμβωρύχους" μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή στο μουσείο της Αμφίπολης ώστε να μελετηθεί από ομάδα ανθρωπολόγων και οστεολόγων που θα αποφανθούν για την ταυτότητά του.
Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την πρόοδο των μελετών ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συσταθεί ακόμη η ομάδα που θα αναλάβει το δύσκολο αυτό επιστημονικό έργο γιατί χρειάζεται μια ενιαία ανθρωπολογική προσέγγιση για τη μελέτη του σκελετού.
Για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τους ανθρωπολόγους θα πρέπει να συντεθεί πλήρης ομάδα από επιστήμονες που θα ανήκουν στην ίδια σχολή και να ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Η κατεύθυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να εξαντληθούν οι Έλληνες επιστήμονες. Την τελική επιλογή θα κάνει η υπεύθυνη της ανασκαφής.
Η παρουσίαση επεφύλασσε και άλλη μια έκπληξη καθώς παρουσιάστηκε σημαντικά ευρήματα από τον τάφο. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν νομίσματα του 2ου αιώνα, του Αλέξανδρου του Γ', κάτι που όμως δεν ρίχνει φως στο ποιος ήταν ο νεκρός καθώς τα νομίσματα χρησιμοποιούντο για 500 περίπου χρόνια.
Βρέθηκαν επίσης κεραμικά, αλλά και τεκτονικά γράμματα στον περίβολο, ένα Α και ένα Ε τα οποία βρίσκονται εκεί από την κατασκευή του, ταιριάζουν δηλαδή με τη χρονολόγηση της κατασκευής.
Παρουσιάστηκε επίσης και φωτογραφία που εξηγεί γιατί η μια Καρυάτιδα βρέθηκε με καταστρεμμένο πρόσωπο αφού μαρμάρινο δοκάρι από το επιστύλιο του τάφου έπεσε πάνω στο πρόσωπο σπάζοντάς το. Αυτό κάνει την ανασκαφική ομάδα να αποκλείει το γεγονός του βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος.
Ένα από τα στοιχήματα των επιστημόνων είναι και η πλήρης αποκατάσταση του υπέροχου ψηφιδωτού με την αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει κομμάτια ενωμένων ψηφίδων αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες τα οποία μετά τον καθαρισμό και την συντήρησή τους θα επανατοποθετηθούν στο ψηφιδωτό με στόχο να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται τους επόμενους 2-3 μήνες -σύμφωνα με την κα Περιστέρη- το αποτέλεσμα της γεωφυσικής διασκόπησης που εκτελείται αυτή την περίοδο στον λόφο Καστά, κάτι που μπορεί επίσης να αποκαλύψει και την ύπαρξη άλλων τάφων.
Όλοι οι επιστήμονες, πάντως, συμφώνησαν ότι σίγουρα υπήρξαν καταστροφές και συλήσεις στον τάφο κατά τα αρχαία χρόνια καθώς το μνημείο ήταν τόσο περίβλεπτο και εντυπωσιακό ώστε δεν ήταν εύκολο να γλιτώσει από τη μανία των τυμβωρύχων.
Μάλιστα, η περιοχή της Αμφίπολης ήταν μια περιοχή που δέχθηκε πολλές επιδρομές αλλά και το μνημείο ήταν αρχικά επισκέψιμο. Παρ' όλες τις καταστροφές όμως -όπως είπαν όλοι- αυτό το μνημείο θα αποτελεί πάντα μια λαμπρή ψηφίδα της ιστορίας της Ελλάδας.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου