Amfipoli News: Ο Μέγας Αλέξανδρος και η δυναστεία των Μακεδόνων στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η δυναστεία των Μακεδόνων στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας


(κείμενα από την Αρριανού Αλέξανδρου Ανάβαση)
Εισηγητής: Θεόφιλος Πασχαλέρης, Φιλόλογος

Με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη δυναστεία των Μακεδόνων, στα επόμενα δύο μαθήματα, θα ολοκληρώσει τις εισηγήσεις του αυτή την περίοδο ο τακτικός συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου, κλασσικός φιλόλογος, κ. Θεόφιλος Πασχαλέρης.

Συγκεκριμένα θα αναφερθεί στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον χαρακτήρισαν σαν τον μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών, στους διαδόχους του και τους επιγόνους και στα βασίλεια που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του, ύστερα βέβαια από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες μεταξύ των. Με λιτή διήγηση και με οπτικό υλικό (φωτογραφίες) θα αναφερθεί στη μεγάλη εξόρμηση του Ελληνισμού και στις επιπτώσεις που είχε αυτή στον παγκόσμιο χάρτη της εποχής, στη οικονομική, οικονομική πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη των λαών της Μεγάλης Αυτοκρατορίας. Οι μετέπειτα χαρακτηριζόμενοι ελληνιστικοί χρόνοι, είναι γέννημα αυτής της εξάπλωσης του Ελληνισμού και της πνευματικής και πολιτιστικής κυριαρχίας και παραγωγής προϊόντων πολιτισμού και νοοτροπίας που χαρακτηρίζουν όλη την πολιτιστική και πνευματική δράση των λαών γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου ακόμα και στη ρωμαϊκή κυριαρχία και στα μετέπειτα.

Ο Αρριανός, λόγιος από τη Νικομήδεια, δύο αιώνες μ.Χ. ασχολείται με τον θρυλικό πλέον Μ. Αλέξανδρο και με τον περίπλου του Νέαρχου, αξιωματικού του Μ. Αλεξάνδρου, που εξερεύνησε τη νότια πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7.00) το απόγευμα, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης  Αδρονίδης, Θώμας Νότας, Ειρήνη Χασιωτάκη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: serrestv.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου