Amfipoli News: Κ. Περιστέρη: Ένα δοκάρι κατέστρεψε το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κ. Περιστέρη: Ένα δοκάρι κατέστρεψε το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας


Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι αυτή θα είναι η τελική ανακοίνωση για την ανασκαφή, καθώς πλέον ξεκινά η έρευνα για την Αμφίπολη.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr ενταση προκλήθηκε στο τέλος της παρουσίασης της κ. Περιστέρη, από δημοσιογράφους, καθώς παρότι έδειξε φωτογραφίες από τα ευρήματα, δεν έδειξε τίποτα για το σκελετό.

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επέμειναν, ρωτώντας σε ποια στάση βρέθηκε ο σκελετός, πού και πώς, αλλά δεν πήραν απαντήσεις. Το μόνο που ανέφερε η κ. Περιστέρη ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε».

Ακόμη αναφέρθηκε στα κινητά ευρήματα του «λεγόμενου»- χαρακτηρισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε- φερέτρου και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, ανέφερε, μεταξύ αλλων, η Κ. Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής, θα μιλήσει για τη «σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης:Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις», ενώ ο πολιτικός μηχανικός Δημ. Εγγλέζος θ΄ αναφερθεί στον «ρόλο του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Τη συζήτηση συντονίζουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπουλίδης.

Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Το θα πει τελείωσε η ανασκαφή; πλάκα μας κάνουν; ο υπόλοιπος τύμβος δεν θα ανασκαφεί; Άρχισαν μάλλον τις "παραχώσεις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή