Amfipoli News: Κόντρα για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κόντρα για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

 Να αποσπασθούν ή όχι οι αρχαιότητες από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή την ομόφωνη έγκριση από το ΚΑΣ της μελέτης για την ανάδειξή τους;


Να μην αποσπασθούν οι αρχαιότητες από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά με τοποθέτησή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφορικά με την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της αρχιτεκτονικής μελέτης προκειμένου να γίνει η ανάδειξή τους.

Η μελέτη προβλέπει ανεξάρτητη δίοδο από την Εγνατία Οδό και ράμπες στο μεσοπάτωμα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν επάνω στον βυζαντινό δρόμο.

  Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμος συνεργάστηκε καλά με την Αττικό Μετρό για τη σύνταξη της μελέτης αλλά δεν θα αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο Της Επικρατείας.

   Θα περιμένει την απάντηση λονδρέζικου γραφείου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα απαντήσουν αν μπορούν να τον συμβουλεύσουν σχετικά με το πόσο είναι απαραίτητη η απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους.

   Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Προέδρου του ΣΕΑ, «... η επιστημονική πρόοδος επιτρέπει την εύρεση λύσης, ίσως και οικονομικότερης από την μέχρι σήμερα εμμονική στάση εκ μέρους της Αττικό Μετρό και των συμβούλων της πεί απόσπασης - μεταφοράς - προσωρινής αποθήκευσης (τίνι τρόπω, πού, για πόσο;) και επαναφοράς για την έκθεση (!) των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους χώρο βάσει συγκεκριμένων, κοστολογημένων μελετών και χρονοδιαγράμματος».

   Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, είναι απαίτηση όλης της αρχαιολογικής κοινότητας να προστατευθούν και να αναδειχτούν οι μοναδικές αυτές αρχαιότητες που ειρήσθω εν παρόδω «δεν έχουν τύχει 2 χρόνια μετά την αποκάλυψή τους της αυτοψίας του ΚΑΣ, ούτε βεβαίως της επισκέψεως του πρωθυπουργού της χώρας, ή της παρούσης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, σε αντίθεση με την πολιτικού και επικοινωνιακού τύπου διαχείριση άλλων ανασκαφών»,

 Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου