Amfipoli News: 10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε κάθε μέρα ελιές

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε κάθε μέρα ελιές


Αν και συνήθως δίνουμε περισσότερη προσοχή στο πεντανόστιμο και θρεπτικότατο ελαιόλαδο, οι ελιές είναι εξίσου σημαντικές. Ακολουθούν οι 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα αυτή τη θαυματουργή τροφή.

1. Καρδιαγγειακά Οφέλη

Όταν οι ελεύθερες ρίζες οξεοποιούν τη χοληστερόλη, τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται και συσσωρεύεται λίπος στις αρτηρίες, οδηγώντας πιθανώς σε καρδιακή επίθεση. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά στις μαύρες ελιές αποτρέπουν αυτή την οξείδωση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις καρδιακές παθήσεις. Οι ελιές περιέχουν λιπαρά, αλλά τα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, για τα οποία έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Όταν μία διατροφή χαμηλή σε μονοακόρεστα λιπαρά μεταβάλλεται ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (σ.σ. pentapostagma.gr – δίχως όμως να αυξάνεται η συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά), οι συμμετέχοντες των ερευνών βιώνουν συνηθέστερα μία μείωση της χοληστερόλης του αίματος, της LDL χοληστερόλης, και της αναλογίας LDL:HDL. Όλες αυτές οι αλλαγές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης.

Επιπρόσθετα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στις ελιές – και στο ελαιόλαδο – μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2. Απώλεια Βάρους

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στις ελιές, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει δειχθεί ότι διαλύει τα λίπη της κοιλιάς.

Επίσης, οι άνθρωποι που επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελιάς λαμβάνουν εν γένει λιγότερες θερμίδες και είναι σπανίως υπέρβαροι. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές ελιές έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, μία ορμόνη που είναι ενδεικτική των επιπέδων διάθεσης και ψυχολογικής ευεξίας.

3. Πρόληψη του Καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ελιάς την καθιστούν μία φυσική πηγή προστασίας κατά του καρκίνου καθώς το χρόνιο οξειδωτικό stress και οι χρόνιες φλεγμονές μπορεί να αποτελούν παράγοντες κλειδιά στην ανάπτυξη του καρκίνου. Εάν τα κύτταρα μας υποστούν πολλές ζημιές στη δομή και τη λειτουργία τους από το οξειδωτικό stress και τη χρόνια υπερβολική φλεγμονή, ο κίνδυνος κυτταρικού καρκίνου αυξάνεται σημαντικά. Μέσω της παροχής αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη E που βρίσκεται στις μαύρες ελιές, μπορούν να ουδετεροποιηθούν οι πολύ βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

4. Μείωση του Πόνου

Οι πράσινες ελιές, οι ελιές Καλαμών και πολλοί ακόμη τύποι ελιάς μπορούν να μας παράσχουν πολύτιμες ποσότητες πολλών διαφορετικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών.

Το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, μία ουσία με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, καθώς 50 γραμμάρια (σ.σ. pentapostagma.gr – λίγο περισσότερο από τρεισήμισι κουταλιές) ενός συνηθισμένου παρθένου ελαιόλαδου περιέχει ποσότητα ολεοκανθάλης που είναι αντίστοιχη με την αντιφλεγμονώδη επίδραση του 1/10 της δόσης ibuprofen για ενήλικες.

5. Υγεία του Δέρματος και των Μαλλιών

Οι μαύρες ελιές είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που θρέφουν, ενυδατώνουν και προστατεύουν με το κυριότερο από αυτά να είναι η βιταμίνη E. Είτε εφαρμόζεται τοπικά είτε τρώγεται, η βιταμίνη E έχει δειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας το έτσι από τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση.

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα πλένοντας το πρόσωπό σας με ζεστό νερό εφαρμόζοντας μερικές σταγόνες ελαιολάδου στα «ευάλωτα» και ευαίσθητα σημεία για 15 λεπτά, προτού να το ξεβγάλετε.

6. Λιγότερες Αλλεργίες

Μία νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στη επεξήγηση της δράσης της ελιάς και του ελαιολάδου σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη οφέλη και κατά τη διάρκεια περιπτώσεων που περιλαμβάνουν αλλεργίες. Τα εκχυλίσματα ελιάς έχει δειχθεί πλέον ότι λειτουργούν ως αντιισταμινικά σε κυτταρικό επίπεδο. Μέσω του αποκλεισμού των ειδικών υποδοχέων της ισταμίνης (που ονομάζονται υποδοχείς Η1), τα μοναδικά συστατικά των εκχυλισμάτων ελιάς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ισταμινικής αντίδρασης ενός κυττάρου. Επειδή η ισταμίνη είναι ένα μόριο που μπορεί να υπερπαραχθεί σε συνθήκες που σχετίζονται με αλλεργίες και μπορεί να αποτελέσει έναν βασικό παράγοντας στην φλεγμονώδη διαδικασία, είναι πιθανό ότι τα αντι-φλεγμονώδη οφέλη που λαμβάνουμε από τις να επιδρούν και στην αντι-ισταμινική απόκριση.

7. Πεπτικό Σύστημα

Η συχνή κατανάλωση τόσο της βιταμίνης E όσο και των μονοακόρεστων λιπαρών στις μαύρες ελιές σχετίζονται με τα μειωμένα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της ουδετεροποίησης των ελεύθερων ριζών. Η προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου έχει εξίσου ευεργετική επίδραση σε έλκη και γαστρίτιδες.

8. Εξαιρετική πηγή Σιδήρου

Οι ελιές και ειδικότερα οι μαύρες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του οργανισμού οφείλεται στην παρουσία σιδήρου στο αίμα. Εάν υποφέρουμε από έλλειψη σιδήρου, οι ιστοί μας δεν θα λάβουν αρκετό οξυγόνο, και μπορεί να αισθανθούμε αδύναμοι.. Ο σίδηρος παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και είναι απαραίτητο συστατικό ενός αριθμού ενζύμων.

9. Υγεία των Ματιών

Ένα φλιτζάνι ελιές περιέχει περίπου δέκα τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, που είναι κρίσιμη για την υγεία των ματιών. Καθιστά το μάτι πιο ικανό να ξεχωρίζει μεταξύ φωτός και σκοταδιού, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη νυχτερινή όραση. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Α θεωρείται ότι είναι αποτελεσματική κατά του σχηματισμού καταρράκτη και γλαυκώματος.

10. Αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα

Οι ελιές έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα (ένα από τα κύρια και πρωταρχικά αντιοξειδωτικά στοιχεία). Η κατανάλωση πολτού ελιάς σχετίζεται με σημαντικά αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα και βελτίωσης της εν γένει αντιοξειδωτικής ικανότητας.


ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου