Το Βρετανικό Μουσείο ζητά έκθεμα από το Κυκλαδικής Τέχνης για έκθεση. Η ελληνική πλευρά καθυστερεί. Φταίει η άκαμπτη στάση των Βρετανών για τα Παρθενώνεια Γλυπτά;
Θα δανείσει η Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο έργο - κλειδί από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την επερχόμενη έκθεση με τίτλο «Ορίζοντας την ομορφιά: το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη» την ώρα που το Βρετανικό Μουσείο - όχι μόνο αρνείται να συζητήσει για μια ενδεχόμενη επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών, αλλά - δανείζει Γλυπτό του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ;
«Φρένο βάζει η Ελλάδα σε δάνειο - έκθεμα μετά τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Με αυτό τον τίτλο η «ArtNewspaper» -μία από τις πιο έγκριτες μηνιαίες εκδόσεις για θέματα τέχνης- φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της άρθρο, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει ακόμη αν θα δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο έργο τέχνης - κλειδί από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη νέα έκθεση.
Τι φταίει για την καθυστέρηση;
Σύμφωνα με το άρθρο, η «καθυστέρηση» αποδίδεται στην ένταση που προκλήθηκε όταν το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε το γλυπτό του ποταμού Ιλισού από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ, παραθέτοντας μάλιστα και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση των Βρετανών πρόκληση για τον ελληνικό λαό.
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού
«Πότε τους έχουμε ξαναστείλει αρχαιότητες για να περιμένουν τώρα μια θετική απάντηση;» ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η αντίδραση της γενικής διευθύντριας Πολιτισμού, Έλενας Κόρκα, η οποία έχει απασχοληθεί επί μακρόν με το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Παρά το γεγονός ότι έχω αναλάβει πρόσφατα, δεν γνωρίζω κάποια περίσταση που να έχουμε δανείσει κάποιο αντικείμενο στο συγκεκριμένο Μουσείο, αν κι έχουμε δεχτεί ως δάνεια αρχαιότητες από τις συλλογές του. Πάγια πολιτική της Ελλάδας είναι να σταθμίζουμε πού δανείζουμε αρχαιότητες και σε ποιο πλαίσιο. Όταν πρόκειται ειδικά για περιοδικές εκθέσεις, ζητούμε πληροφορίες για τα υπόλοιπα αντικείμενα που συνεκτίθενται κι αν πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, παράνομης διακίνησης ή για έργα τέχνης που είναι υπό διεκδίκηση, αρνούμαστε να προχωρήσουμε στον δανεισμό. Πώς θα δανείζαμε λοιπόν έστω κι ένα αντικείμενο όταν ξέρουμε ότι θα εκτεθεί δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία διεκδικεί το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του;», τονίζει.
Πώς θα δανείζαμε λοιπόν έστω κι ένα αντικείμενο όταν ξέρουμε ότι θα εκτεθεί δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία διεκδικεί το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του;
Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενηθεί στη νέα πτέρυγα- καμάρι του Βρετανικού Μουσείου (κόστους 170 εκατ. ευρώ), για χάρη της οποίας αναμενόταν να γίνει η πρώτη μετακίνηση Γλυπτών του Παρθενώνα- του Ιλισού, της Ίριδος και του Διονύσου, από τα αετώματα του ναού. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο ξάφνιασε τους πάντες μετακινώντας τον Ιλισό όχι απλώς λίγα μέτρα, αλλά χιλιάδες μίλια μακριά, δανείζοντας τον στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Το γεγονός επιβεβαιώνει εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν υπερβολικά καθώς τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου.
Πηγή: thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου