Amfipoli News: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: Έγραψε Ιστορία στην Αμφίπολη

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: Έγραψε Ιστορία στην Αμφίπολη


Με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη μέρους των σκελετικών κατάλοιπων έκλεισε ο πρώτος κύκλος της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, που προκαλεί εδώ και μήνες όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η επιμονή της Κατερίνας Περιστέρη να εστιάσει την έρευνά της στον τύμβο Καστά Μεσολακκιάς τη δικαίωσε. Η προϊσταμένη τής -πρώην- ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι επικεφαλής της ομάδας που εργάζεται στην Αμφίπολη από το 2009. Από το 2012 επιχειρούσε να ανακαλύψει τα όρια του τύμβου, όμως ούτε και η ίδια μπορούσε να αντιληφθεί τι θα έβρισκε στο εσωτερικό του.
Οι -έστω και ακέφαλες- Σφίγγες ήταν η πρώτη έκπληξη. Το ταξίδι συνεχίστηκε με τις ύψους 2.27 μέτρων και απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης Καρυάτιδες, με το μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με τις πλούσιες πτυχώσεις και τους κοθόρνους που ήταν διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Ομως η σκαπάνη είναι ένας απρόβλεπτος οδηγός. Και αποκάλυψε το εντυπωσιακό πολύχρωμο βοτσαλωτό ψηφιδωτό με την παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και μετά έφερε στο φως τον κυβωτιόσχημο τάφο και τα πλούσια σε αριθμό σκελετικά κατάλοιπα.
Η Κ. Περιστέρη αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται ακόμη για τις θέσεις της που αφορούν τη χρονολόγηση του μνημείου, τη σύλησή του, την πιθανή ταυτότητα του νεκρού- που από προχθές είναι πέντε- τη χρήση του λέοντα της Αμφίπολης, ακόμη και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη δημοσιότητα. Και η αλήθεια είναι πως της χρεώθηκαν και αστοχίες, στις οποίες δεν είχε ανάμειξη.
«Είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο δεν έχει ποτέ επισκεφτεί», ήταν η τελευταία της δήλωση και αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια.
Υπερασπίστηκε με πάθος την επιμονή της να ερευνήσει τον τύμβο Καστά, όπως και την επιλογή της να δημοσιοποιούνται συνεχώς τα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, λέγοντας ότι «ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους».
Θα λυθεί ένα από τα μυστήρια
Ενας κύκλος έκλεισε, ένας άλλος αρχίζει τώρα. Η ραδιοχρονολόγηση και η εξέταση αρχαιο-DNA θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την περίοδο που έζησαν οι νεκροί και τυχόν μεταξύ τους συγγένεια. Θα λύσουν ένα από τα μυστήρια, αυτό που πρωτίστως περιμένει ο κόσμος. Η Κ. Περιστέρη πρέπει να ασχοληθεί με τη συντήρηση του χώρου και τη μελέτη των ευρημάτων. Και τα δύο απαιτούν προσοχή, θέλουν χρόνο. Λάθη και παραβλέψεις δεν συγχωρούνται. Γιατί η Ιστορία γράφεται με αποδείξεις και αυτό η ανασκαφέας το ξέρει καλύτερα από τον καθέναν.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου