Amfipoli News: Στην παράξενη και γοητευτική Κάρυστο

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Στην παράξενη και γοητευτική Κάρυστο


Η Εύβοια μοιάζει στην ουσία να αποτελείται από δύο νησιά, την καταπράσινη Βόρεια πλευρά της και την μυστηριακή, με κυκλαδίτικο χρώμα, Κάρυστο.  Ο 
Ο νότος της Εύβοιας, η περιοχή της Καρυστίας, με τα πάμπολλα φαράγγια, με το ακρωτήρι του Κάβο Ντόρο, με τα μεγαλιθικά μνημεία – τα γνωστά δρακόσπιτα – και την θάλασσα να ξανοίγεται σαγηνευτική, ενώ η φύση είναι εντελώς ανέγγιχτη και προστατευμένη, αποτελεί μια εκπληκτική άποψη της Εύβοιας. Ένας τόπος που προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες και αυθεντική ταξιδιωτική απόλαυση, χωρίς να του λείπουν οι υψηλού επιπέδου υποδομές.


Με το αυτοκίνητο ή με το καράβι;

Ο τρόπος για να φτάσει κάποιος στην Κάρυστο είναι από μόνος του απολαυστικός. Είτε διαλέγει να κάνει την διαδρομή με το αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι θα διασχίσει την συνταρακτική Εύβοια σε όλο της το μεγαλείο, είτε θα έρθει από ταγήνα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση ως το Μαρμάρι και από εκεί μπορεί να πάει είτε με το λεωφορείο είτε με το δικό του αυτοκίνητο προς την Καρυστία. Για να είμαστε ειλικρινείς προτιμάμε τον οδικό άξονα, γιατί λατρεύουμε τις διαδρομές με το αυτοκίνητο σε αυτές τις συνταρακτικές εικόνες που προσφέρει η Εύβοια. Σαφώς όμως ακτοπλοϊκά είναι συντομότερη η πρόσβαση. 
Στην Κάρυστο και τον Αετό
Η Κάρυστος είναι μια εκπληκτική ενάλια πολιτεία, κέντρο όλης της Καρυστίας και καλή βάση για πολλές εξορμήσεις. Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι και ο Αετός, ένα μικρό θέρετρο δίπλα στην Κάρυστο που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Η Κάρυστος, με την εκπληκτική της ρυμοτομία – σπάνιο αυτό είναι αλήθεια για ελληνική πόλη – είναι από μόνη της ένας εκπληκτικός προορισμός. Με το αριστοκρατικό της ύφος, όπως το ορίζουν τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, με την παραλιακή της φινέτσα – τα παραλιακά ταβερνάκι της Καρύστου είναι ένα αριστούργημα! – με το κάστρο της επάνω ακριβώς στο κύμα, είναι ένα πανέμορφο ορμητήριο για όλες τις αποδράσεις στην Καρυστία.


Τα Δρακόσπιτα – το ελληνικό Στόουνζετζ

Στα πανέμορφα Στύρα, πολύ κοντά στην Κάρυστο, στέκουν προκλητικά τα δρακόσπιτα, τεράστιες μεγαλιθικές κατασκευές. Κάποια είναι φανερά και από τον δρόμο, άλλα πρέπει να πεζοπορήσει κάποιος στον ορεινό όγκο της μυστηριακής Όχης για να τα βρει. Τι να πει κάποιος για αυτό το αίνιγμα; Υπάρχει η άποψη ότι ήταν ιερά του Ηρακλή, ωστόσο καμία εξήγηση δεν υπάρχει για την τεχνολογία που επέτρεψε να σηκωθούν αυτοί οι τεράστιοι όγκοι και να προσαρμοστούν σε αυτά τα παράξενα και μυστηριακά κτίσματα. Αν δεν μπορεί κάποιος να πάει ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία για να θαυμάσει το απόκοσμο δρακόσπιτο εκεί, τουλάχιστον ας κάνει στάση στα Στύρα για να δει ένα πραγματικό αίνιγμα. Το εκπληκτικό είναι ότι κάποια δρακόσπιτα ακόμα και σήμερα κατοικούνται! Επίσης μυστηριακή είναι η λεγόμενη Ανεμοπύλα, ένα περίεργο ορθογώνιο «παράθυρο» από τεράστιους βράχους στην Όχη, το οποίο έχει ορθωθεί χωρίς κανέναν προφανή λόγο! Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο αέρας δημιουργεί παράξενους ήχους καθώς διέρχεται από μέσα του, εξ ου και το όνομα Ανεμοπύλα.
Ο παράδεισος του ταξιδιώτη
Η Καρυστία έχει τόσο όμορφα τοπία και με τόση ποικιλία, που πρέπει κάποιος να αρχίσει την εξερεύνηση για να νιώσει την δύναμή τους. Μοναδικές παραλίες με συνολικό μήκος πάνω από 13.000 χιλιόμετρα (!), με ένα συνταρακτικό χρώμα της θάλασσας – πολύ βαθύ μπλε που ιριδίζει – δημιουργούν ένα εξαιρετικό ενάλιο θέρετρο. Πολύ εύκολα προσβάσιμες παραλίες όπως η Γαλλίδα, τα Λιβαδάκια, ο Αετός, αλλά και κρυφά διαμάντια λίγο πιο έξω όπως το Μπούρο, η Αρχάμπολη και η Καλλιανού, στο δέλτα του Δημοσάρη, θα σας ξετρελάνουν, δεν είναι σχήμα λόγου!
Το φαράγγι του Δημοσάρη
Ο ποταμός Δημοσάρης είναι εποχιακός και δημιουργεί πανέμορφους καταρράκτες. Το ομώνυμο φαράγγι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και είναι λογικό, με τόση ομορφιά. Σε κάποια σημεία του είναι πολύ βατό και δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις, αλλά για να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο καλό είναι να συμμετέχετε σε κάποια οργανωμένη εξόρμηση. Το τοπίο είναι μαγικό, νερόμυλοι πανάρχαιοι και γεφυράκια ενώνονται με την δύναμη της φύσης, ενώ θα συναντήσετε και τα αινιγματικά στρογγυλά «τόπια» - τεράστιους βράχους σε τέλεια κυκλικό σχήμα που δεν έχει βρεθεί εξήγηση της ύπαρξής τους!


Χωριά με αυθεντικό χρώμα και γεύσεις

Τα χωριά γύρω από την Κάρυστο, είτε τα ορεινά είτε τα ενάλια, είναι εντελώς αυθεντικές γωνιές, με ιδιότυπη αρχιτεκτονική, μοναδικό χρώμα και μια γαστρονομία εκπληκτική! Τα ζυμαρικά της Καρύστου, που θα τα δοκιμάσει κάποιος σε μια πολύ παραδοσιακή έκδοση, με ζεματιστό βούτυρο και τριμμένο πικάντικο τυρί, θα του μείνουν αξέχαστα. Το ίδιο και τα τηγανόψωμα, μοσχοβολιστές τυρόπιτες στο τηγάνι. Τα κρέατα που θα γευτεί ο ταξιδιώτης είναι μοναδικής νοστιμιάς, λόγω του κλίματος, ενώ σε κάθε χωριό η φιλοξενία είναι απλά αξεπέραστη! Μια βόλτα στον παράδεισο του Πλατανιστού ή της Αντιάς, στο μυστηριακό Κάβο Ντόρο είναι μια κατάδυση σε μια εντελώς ανόθευτη – έως και ανυπότακτη – Ελλάδα…



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου