Amfipoli News: Οι νέοι φόροι του Βαρουφάκη – Οι καταθέσεις και ο ΦΠΑ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Οι νέοι φόροι του Βαρουφάκη – Οι καταθέσεις και ο ΦΠΑ



Τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην εφορία και φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το Μαξίμου, στοχεύει στον άμεσο καταλογισμό φόρων και προστίμων από το ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ ΣΔΟΕ και Γενιή Γραμματεία Εσόδων έχουν στα χέρια τους λίστες με χιλιάδες ονόματα υπόπτων φοροδιαφυγής, έχουν πληρώσει από τη λίστα Λαγκάρντ μόνο 38 άτομα.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι να καταλογίζονται ταχύτατα οι φόροι και τα πρόστιμα και το βάρος της απόδειξης ότι δε υπάρχει φοροδιαφυγή να πέφτει στον ίδιο τον φορολογούμενο.
Για πρώτη φορά, άλλωστε, ενοποιήθηκαν ηλεκτρονικά όλες οι λίστες ώστε και οι διασταυρώσεις να είναι πιο αποτελεσματικές, και το ελεγκτικό έργο να συντονίζεται κεντρικά

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις και διάταξη για την άρση του διαρκούς αυτοφώρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο ως 50.000 ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αλλαγές που σχεδιάζονται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών περιλαμβάνεται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων με στόχο οι “τζαμπατζήδες” να μείνουν εκτός των 100 δόσεων και εκτός εκπτώσεων.

Επίσης, θα μπει όριο στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν αλλά θα είναι υψηλότερο από ένα 1 εκατομμύριο ευρώ που ισχύει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε στον Σκάι ο Γιάνης Βαρουφάκης: "Οι 100 δόσεις θα πάρουν μία προτεραιότητα. Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα έχουν ένα μπόνους”.

Μπρα ντεφερ για τους συντελεστές ΦΠΑ

Στο μεταξύ, σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται μεταξύ Ελλήνων και ευρωπαίων εταίρων για τις αλλαγές που θα γίνουν στους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι “θεσμοί” απαιτούν να γίνουν σημαντικές αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και να καταργηθούν οι όποιες εξαιρέσεις και εκπτώσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση την Κρήτη.
Επιδίωξη τους, μάλιστα, φέρεται να είναι να υπάρχουν το πολύ δύο συντελεστές ή ένας ενιαίος με ορισμένες εξαιρέσεις.

Στη λίστα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στους εταίρους γίνεται αναφορά για αλλαγές στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ. Όμως, με δηλώσεις του, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, τον τουριστικό κλάδο, τα φάρμακα, τις παραμεθόριες περιοχές, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα. 

Εξετάζεται αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, δεν έχει όμως ακόμη ξεκαθαριστεί ούτε ποια θα είναι αυτά ούτε σε τι ποσοστό θα αυξηθεί ο συντελεστής. 


Στο στόχαστρο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Στο μεταξύ, χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματιών μεγάλων επιχειρήσεων, εισοδηματιών και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων, που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής μπαίνουν στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων, οι εφορίες, τα τελωνεία και οι υπόλοιπες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 φόρους ύψους 48,4 δισ. ευρώ.


newsit.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου