Amfipoli News: ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: Πως συνδέεται το Ροδολίβος με τον ήλιο της Βεργίνας;

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: Πως συνδέεται το Ροδολίβος με τον ήλιο της Βεργίνας;

Edward Coley Burne-Jones, "The Tree of Forgiveness - Phyllis and Demofoon", 1882
Lady Lever Art Gallery

Το Ροδολίβος είναι κωμόπολη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έδρα του Δήμου Αμφίπολης. 
Προηγουμένως ήταν έδρα του ομώνυμου δήμου, της επαρχίας Φυλλίδος. Έχει πραγματικό πληθυσμό 2.552 κατοίκους (2001).
Βρίσκεται νοτιοανατολικά των Σερρών στους πρόποδες του Παγγαίου.

Το Ροδολίβος είχε γίνει αυτόνομη κοινότητα Κοινότητα Ροδολείβους στις 04/01/1920, ενώ το 1940 το όνομα άλλαξε ορθογραφία σε Κοινότητα Ροδολίβους. 
Με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, η κοινότητα έγινε δήμος στις 24/07/1996 με συνένωση σε αυτή, τον κοινοτήτων Δομίρου και Μικρού Σουλίου. 
Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης ο Δήμος Ροδολίβους εντάχθηκε στον νέο δήμο Αμφίπολης και αποτελεί την δημοτική ενότητα Ροδολίβους. Ορίστηκε έδρα του διευρυμένου δήμου. 

Όπως μαρτυρεί, λοιπόν, ο Ηρόδοτος, το τμήμα μεταξύ του όρους Παγγαίου και των ποταμών Αγγίτη και Στρυμόνα ονομαζόταν «Φυλλίς»:
«Η δε γη αύτη η περί το Παγγαίον όρος καλέεται Φυλλίς, κατατείνουσα τα μεν προς εσπέρην επί ποταμόν Αγγίτην εκδίδοντα εις τον Στρυμόνα, τα δε προς μεσημβρίην τείνουσα ες αυτόν τον Στρυμόνα»
ΑΠΟΔΟΣΗ: «Κι αυτή η περιοχή, που βρίσκεται γύρω από το Παγγαίο, λέγεται Φυλλίδα, κι εκτείνεται προς τα δυτικά ως τον ποταμό Αγγίτη που χύνει τα νερά του στον Στρυμόνα, ενώ προς τα νότια εκτείνεται ως τον ίδιο τον Στρυμόνα» (ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑI, Έκδοση Γκοβόστη - Βιβλίο VII «ΠΟΛΥΜΝΙΑ»)

Σύμφωνα με μια παράδοση, η ονομασία της περιοχής του Παγγαίου, Ροδολίβος προήλθε από την κόρη του Σίθωνος, την Φυλλίδα, η οποία αλείφετο με εκχύλισμα από ρόδα τα οποία εφύοντο εκεί και έχουν συνδεθεί με τελετουργικές λατρείες και έθιμα της περιοχής. 

Το ρόδο-ρόδακας, είναι ηλιακό σύμβολο καθώς ανήκει στις ηλιακές θεότητες και τον ήλιο της Βεργίνας, και τον βλέπουμε να δηλώνει την λατρεία των Μακεδόνων σε αυτόν.

Πηγή: empedotimos.blogspot.gr, el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου