Amfipoli News: Δείτε έργα και κατασκευές των Μηχανικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου 320 π.Χ.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δείτε έργα και κατασκευές των Μηχανικών του Μεγάλου Αλεξάνδρου 320 π.Χ.


Ο πόλεμος είναι συνυφασμένος με την ιστορία του ανθρώπου. Και επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας έχει λιγοστά περιθώρια βελτιώσεως στον συγκεκριμένο τομέα, ο εξοπλισμός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων.

Από αρχαιοτάτων χρόνων , η τεχνολογία των επιθετικών και αμυντικών μέσων καθόριζε τις εκβάσεις των πολεμικών αναμετρήσεων. Η εφεύρεση του καταπέλτη και της βαλλίστρας άλλαξε την τακτική των πολεμικών συγκρούσεων, εγκαινιάζοντας μια νέα μονάδα στρατού , το πυροβολικό.

Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του μεγίστου των Ελλήνων, οφείλονταν όχι μόνο στη ευφυΐα του, αλλά και στις πολεμικές, βλητικές και πολιορκητικές μηχανές που έφτιαχναν γι' αυτόν εξίσου σπουδαίοι μηχανικοί.

Οι Μακεδόνες μηχανικοί αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για την κατάληψη της Ασίας κατασκευάζοντας προηγμένα οπλικά συστήματα (σάρισες, καταπέλτες , πολιορκητικούς πύργους, κριούς , χελώνες ,τρυπάνια) και εκτελώντας μεγάλης κλίμακας τεχνικά έργα κατά την διάρκεια πολιορκιών (Τύρος, Άορνος Πέτρα).

Υπήρχαν στο στρατό του άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων που συναντούμε και σε σύγχρονα στρατεύματα: χτίστες, ναυπηγοί, ξυλουργοί, γεωμέτρες, γεφυροποιοί, τοπογράφοι, χωματουργοί, υδραυλικοί, σηραγγοποιοί, μεταλλουργοί και πολλοί άλλοι.

Οι πιο σημαντικοί μηχανικοί από αυτούς ήταν ο Αριστόβουλος ο Κασσανδρέας, ο Γόργος, ο Διάδης ο Πελλαίος, ο υδραυλικός μηχανικός Κράτης και ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης ο Ρόδιος.

Οι εφευρέσεις και κατασκευές τους βοήθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην πολιορκία και κατάληψη της Τύρου, στην κατάβαση του Ινδού ποταμού και στον περίπλου της ινδικής ακτής, την οποία κατόρθωσε ο Νέαρχος.

Τίποτε στον πόλεμο πλέον δεν έμεινε ίδιο μετά από την κολοσσιαία εκστρατεία του Αλεξάνδρου. Ανακαλύφθηκαν μηχανήματα τέτοια ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε δυσκολία, έγιναν ανακαλύψεις στην μηχανική, βαλλιστική, ναυπιγική, οχυρωματική και πολιορκητική τέχνη. Ο μηχανικός ως ένα νέο πρόσωπο στον πόλεμο εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας.



ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
voicenews.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου