Amfipoli News: Μονοπάτια στο μυστηριακό Παγγαίο

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Μονοπάτια στο μυστηριακό Παγγαίο



Ανάμεσα στις Σέρρες και την Καβάλα, στην καρδιά της ανατολικής Μακεδονίας, εκτείνεται η επικράτεια του Παγγαίου, του πιο μυστηριακού ίσως όρους της ελληνικής πραγματικότητας. 

Αν ο Όλυμπος είναι η κατοικία των Θεών, αν ο Ψηλορείτης στην Κρήτη αντηχεί από τα βήματα των Κουρητών, το Παγγαίο, απίστευτα όμορφο και επιβλητικό, κρατάει τα μυστικά της γης. Παγγαίο, φυσικά, σημαίνει «πάσα γη» και αυτό είναι μια φράση που δεν αντικατοπτρίζει μόνον τον απέραντο πλούτο σε χρυσό που κρύβεται στο Παγγαίο, αλλά και πολλά παράξενα μυστικά.
Πηγές, σπηλιές και παράξενα μονοπάτια
Γύρω από το Παγγαίο εκτείνεται το τέναγος των Φιλίππων. 

Τα πάμπολλα νερά του βουνού κατέληγαν στην ήρεμη πεδιάδα, η οποία πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν λίμνη, από την οποία έχουν απομείνει σημάδια πανάρχαιου προϊστορικού λιμναίου πολιτισμού. Η υψηλότερη κορυφή του Παγγαίου, το Μάτι, με υψόμετρο 1956 μέτρα όντως εποπτεύει όλη την Μακεδονία, αλλά και η πανέμορφη έξαρση που ονομάζεται Πιλάφ Τεπέ, και όντως μοιάζει με κουπάκι ρύζι, μαγεύει με την αδάμαστη φυσιογνωμία της. 
Το Παγγαίο είναι πολύ βατό όρος, μπορεί κάποιος να φτάσει στην κορυφή του ακόμα και με ένα απλό αυτοκίνητο, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός. 
Αλλά τα μονοπάτια και τα μυστικά του βουνού είναι πολύ ιδιαίτερα, και θα χρειαστεί ξενάγηση από κάποιον ντόπιο για να μυηθεί κάποιος στην παράξενη ιστορία του τόπου. Εδώ φημολογείται ότι είναι ο πραγματικός τάφος της Ολυμπιάδας, το σώμα του βουνού είναι κατάσπαρτο από μικρά σπαράγματα αγγείων και πολλές φορές βρίσκονται και νομίσματα, ενώ είναι γνωστό ότι οι στοές που εκτείνονται σε μεγάλος βάθος και σχηματίζουν ένα απέραντο δίκτυο τροφοδότησαν με τον χρυσό τους τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλες σπηλιές και στοές, ακόμα πιο παράξενες. Σε πολλές από αυτές υπάρχουν σημαντικές βραχογραφίες, κυρίως με θέματα κυνηγίου και διάφορα θηράματα, αλλά και μία πρώιμη εικονική γραφή. 
Σε άλλες, υπάρχει ένα είδος ασανσέρ που λειτουργεί με αντίβαρα, πανάρχαια κατασκευή που θεωρείται φοινικική, αλλά ίσως να πρόκειται για κάτι ακόμα πιο παλιό. Αν θέλετε να κάνετε μια εναλλακτική περιήγηση στο Παγγαίο, μπορείτε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση από το χωριό Ζυγός ή από το πανέμορφο Πολύστηλο και τα καφενεία του, στα οποία θα γνωρίσετε πραγματικούς γνώστες του βουνού, πραγματικούς ιχνηλάτες.
Χωριά με αναλλοίωτη προσωπικότητα
Πέρα από την απέραντη ιστορία του Παγγαίου τα χωριά που δροσίζονται από την σκιά του έχουν και μια σύγχρονη ζωή πολύ σημαντική. 

Το Πολύστηλο και το Δάτο, η Νικίσσιανη και η Γιώργιανη, άλλα προσφυγικά και άλλα καθαρά μακεδονίτικα, αποτελούν κιβωτούς μιας πολύ βαθιάς παράδοσης. 
Ο ταξιδιώτης θα απολαύσει ατόφιες γεύσεις, μια φιλοξενία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, όσο φιλόξενη κι αν είναι γενικά όλη η χώρα, θα δει μοναδικούς καταρράκτες και μνημεία, αλλά και απίστευτα μοναστήρια. 
Στην επικράτεια του Παγγαίου υπάρχουν μερικές από τις πιο επιβλητικές μονές, όπως αυτή της Παναγίας Εικοσαφίνισσας, με τα δύο δίδυμα κυπαρίσσια να φύονται επάνω στον μολυβένιο τρούλο και την λίμνη με το άγαλμα του διπρόσωπου θεού Ιανού να υποδέχεται τους επισκέπτες, αλλά και τις μονές της Αναλήψεως ,του Αγίου Ιωάννη ,του Αγίου Δημητρίου και του Άξιον Εστί να αποτελούν πραγματικά στολίδια.

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Καβάλας 2510.222294 & 2510.223593
ΚΤΕΛ Σερρών 2321 022941 



newsit.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου