Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα σταύρωσης του Χριστού, είναι 9 Απριλίου. Στις 9 Απριλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει και 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης (οι οποίοι μάλιστα δεν ανήκαν στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως ήταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό από πολιτική σκοπιά) επεχείρησαν να εμφανίσουν και την Ελλάδα ως... απειλούμενη με σταύρωση! «Αν ως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός» τόνισε για παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Πρόσθεσε μάλιστα μελοδραματικά: «Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου»! Σε δηλώσεις του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης «Ντι Τσάιτ» ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο: «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Eυρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα»! Παρόλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή τη θεατρική παράσταση, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι πρώτα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και στη συνέχεια, αν έχουν μείνει λεφτά, θα πληρωθούν με καθυστέρηση και οι δανειστές.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή λοιπόν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να διαψεύσει κάθε υποψία αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο εκπρόσωπος του Μαξίμου. Εδώ που τα λέμε, με τους Αμερικανούς να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα και το ΔΝΤ να εμφανίζεται σχεδόν... «αριστερίστικο(!)» σε σύγκριση με τη γερμανική ευρωζώνη της Μέρκελ και του Σόιμπλε, θα αποξένωνε τις ΗΠΑ μια απόφαση του πρωθυπουργού να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Κάνοντας δηλαδή αρχή στη στάση πληρωμών από εκείνους που υποτίθεται ότι προσωρινά και για λόγους τακτικής αυτή τη στιγμή τον «στηρίζουν» κάπως επειδή ακολουθεί αντιγερμανική πολιτική, ο Τσίπρας θα έχανε τον «Αμερικανό φίλο» του από «σύμμαχό» του. Φυσικά, πανευτυχείς θα ήταν οι Γερμανοί αν η κυβέρνηση Τσίπρα χρεοκοπούσε μην πληρώνοντας το ΔΝΤ, οπότε το «πιστωτικό γεγονός» της ελληνικής χρεοκοπίας θα οφειλόταν στην Ουάσιγκτον και όχι στο Βερολίνο! Υπέροχο δώρο! Δεν είναι ηλίθιοι οι Γερμανοί. Βεβαίως και ήταν απολύτως βέβαιοι εκ των προτέρων ότι αποκλείεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Σίγουρα όμως θα αισθανθούν αυτοί οι ίδιοι ηλίθιοι αν δώσουν λεφτά για να τα πάρει το ΔΝΤ! Γι' αυτό και διατηρούμε ισχυρές αμφιβολίες, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αν την ερχόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι όντως θα καταβάλουν τμήμα των καθυστερούμενων δανειακών δόσεων που παρακρατούν.
Το λογικό είναι να μη δώσουν λεφτά στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να την υποχρεώσουν να δώσει στο ΔΝΤ όλα τα λεφτά που μάζεψε από τους Ελληνες φορολογούμενους. Ταυτόχρονα, έτσι υπηρετείται ο στόχος του διαρκούς οικονομικού στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας. Διαρκώς τη θηλιά περασμένη στον λαιμό της κυβέρνησης Τσίπρα θέλουν να έχουν οι Γερμανοί και θα το καταφέρουν. Το ζήτημα είναι πόσο θα μπορέσει να αντισταθεί ο πρωθυπουργός - γιατί αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Πολλά πράγματα προκαλούν ανησυχία στον τρόπο που διεξάγονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.
Δεν μπορεί π.χ. να μη γεννά δυσπιστία το γεγονός ότι στο κείμενο που έστειλε η κυβέρνηση Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ενώ εμμένει στην επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, έχει εξαφανιστεί από το κείμενο το ποσό των 700 ευρώ, κάτω από το οποίο θα επανερχόταν η 13η σύνταξη και αναφέρεται ότι το όριο... «μένει να συμφωνηθεί»! Σημασία φυσικά έχει το τι τελικά θα συμφωνηθεί και πρωτίστως τι θα υλοποιηθεί στην πράξη. Δεν μας αρέσει όμως καθόλου το γεγονός ότι όλες οι φιλολαϊκές αποφάσεις μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Υπενθυμίζουμε ότι τότε πιθανότατα θα έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούνιο το νέο τετραετές πρόγραμμα, που φυσικά πριν το δούμε είναι αδύνατον να ξέρουμε αν θα είναι «συμφωνία ανάπτυξης» ή «νέο μνημόνιο»!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου