Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όπου… με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συμφωνίες στις οποίες οι δύο θα καταλήξουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ταξίδι στο Πεκίνο. Αντικείμενο του ταξιδιού αυτού θα είναι οι εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η Κίνα διαμηνύει πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ, διότι οι συνέπειες παγκοσμίως θα ήταν μεγάλες.
Την αποκάλυψη της επίσκεψης στο Πεκίνο έκανε ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα. Το πότε ακριβώς θα γίνει δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται πως σύντομα, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και βάσει των πληροφοριών η Κίνα είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα, Τζον Σάντγουορθ, σημειώνει πως η φημολογία ότι το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα έχει βάση και προσθέτει μάλιστα πως εδράζεται στα «πήγαινε-έλα» κορυφαίων παραγόντων και των δύο χωρών με αμοιβαίες προσκλήσεις και επισκέψεις.
Η πρόσφατη παρουσία των Δραγασάκη-Κοτζιά στο Πεκίνο δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία από ελληνικής πλευράς, καθώς ο Βρετανός δημοσιογράφος μετέφερε την είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε επίσημη πρόσκληση από την κινεζική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κίνα για επίσημη συνάντηση. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2015 και πιθανότατα πολύ σύντομα, ίσως εντός του Μαίου.
Φαίνεται λοιπόν πως η επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πρόσφατα στο Πεκίνο, η οποία εξελίχθηκε πολύ καλά στις επαφές που οι δύο είχαν με Κινέζους αξιωματούχους, όπως και η δήλωση του πρώτου για τον ΟΛΠ, είχαν στόχο την προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα.
Σημειώνεται πάντως πως και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει άνοιγμα στους Κινέζους, δηλώνοντας από τα πλοία του Κινεζικού Ναυτικού, που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Ελλάδα και έδεσαν στον Πειραιά, πως “το λιμάνι θα γίνει η κύρια πύλη των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη στο δρόμο του μεταξιού”.
«Αυτό το γεγονός μας δίνει την αίσθηση πως κάτι άκρως σημαντικό συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και μπορεί, πολύ απλά, η Κίνα να βλέπει την Ελλάδα ως μια έξοχη ευκαιρία για επένδυση τώρα που κάποια κομμάτια της κρατικής περιουσίας θα αρχίσουν να πωλούνται», αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC.
Μέχρι πάντως να γίνει αυτό, οι φήμες θα συνεχίσουν να οργιάζουν με τον Σάντγουορθ να προσθέτει: «Φτάνουν και στο Πεκίνο αυτές οι φήμες ότι η Ελλάδα θα προστρέξει στην κινεζική κυβέρνηση ως την ύστατη λύση, αν δεν τα βρει με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Βέβαια, τέτοιου είδους ειδήσεις υπάρχουν και για τη Ρωσία, μόνο που λόγω των τωρινών συνθηκών είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας».
Προς επίρρωση του κινεζικού σεναρίου, έρχεται και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα με κυρίαρχη αυτή του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο σε περίπτωση που αποφασιστεί να ιδιωτικοποιηθεί, η Cosco θα μπει γερά στο παιχνίδι της απόκτησής του.
Ο Σάντγουορθ, πάντως, επεσήμανε πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι βλέπουν με αρκετή ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και θεωρούν πως η θέση της τελευταίας είναι στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε άλλη, απευκταία, εξέλιξη και κυρίως ένα Grexit θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς θα δημιουργήσει οικονομική αλλά και πολιτική αναταραχή που αναπόδραστα θα προκαλέσει ζημιά και στο επενδυτικό πλάνο της Κίνας.
Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ρωσία και την Κίνα για την Ελλάδα σίγουρα πέφτουν έξω. Και για να το διαπιστώσει κάποιος, αρκεί να δει τις οργισμένες και εκβιαστικές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου