Amfipoli News: Το Grexit, η ΕΚΤ και ο Νότος …

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Το Grexit, η ΕΚΤ και ο Νότος …


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι αναλυτές σε Λισαβόνα, Μαδρίτη και Ρώμη λένε πως μία χαοτική αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, φέρνοντας ευρεία οικονομική αναταραχή και κοινωνικό αναβρασμό πίσω της, θα λειτουργούσε ως προειδοποιητική βολή και πιθανώς θα αποδυνάμωνε τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις σε χώρες εκτεθειμένες σε πιθανή εξάπλωση από την Ελλάδα.

Οι πολιτικοί στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία λένε πως οι οικονομίες τους και τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα είναι αρκετά ισχυρά για να επιβιώσουν από μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως αναγνωρίζουν πως ένα Grexit μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο επικίνδυνο για το 60ετές πρόγραμμα ενοποίησης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον José Ignacio Torreblanca, επικεφαλή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις στη Μαδρίτη, ένα Grexit δε θα ήταν καλό για το Podemos, το νέο ακροαριστερό κόμμα της Ισπανίας, το οποίο ευελπιστεί να πετύχει στις εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

«Δε λέω πως θα κατέστρεφε το Podemos, αλλά πιθανώς θα τους χαλούσε τα σχέδια να είναι η κύρια δύναμη της αριστεράς», είπε. Αυτό εξηγεί γιατί το κόμμα ήδη απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας το οποίο είναι ουσιαστικά αδελφό κόμμα ιδεολογικά, προσέθεσε.   

Από την άλλη, ένα Grexit με προσεκτικό χειρισμό και που θα οδηγούσε σε οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, αν και σε πέντε με δέκα χρόνια, μπορεί να ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα όπως τα Northern League και Five-Star Movement της Ιταλίας, τα οποία υποστηρίζουν πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη ήταν κάτι ελάχιστα λιγότερο από εθνική οικονομική καταστροφή.

Τα μαθήματα που θα προέκυπταν από το Grexit εξαρτώνται επίσης από το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της ΕΕ, εάν οι δημοκρατικοί της θεσμοί και η νομοθεσία της παραμείνουν ακέραιοι, εάν συνδεθεί στενότερα με τη Ρωσία ή άλλες ξένες δυνάμεις και εάν υπάρχουν επικίνδυνες συνέπειες για την τοπική ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής στη Ρώμη, μία μεγάλη ανησυχία είναι πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα αποδυνάμωνε την τάση για βαθύτερη πολιτική ένωση, κάτι που η Ιταλία πάντα στήριζε.

Διότι η ελληνική έξοδος όχι μόνο θα έδειχνε, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950, πως η ευρωπαϊκή ενότητα μπορεί να διασπαστεί και ακόμη και να ανατραπεί. Αλλά επίσης θα χαλούσε την εικόνα της ΕΕ ως ομάδας που πάντα φροντίζει τα πιο αδύναμα μέλη της – κάτι που δεν είναι ασήμαντο ζήτημα για τα 18 μέλη της ΕΕ με μικρότερο πληθυσμό από τα 10,8 εκατ. της Ελλάδας.

Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία ακολούθησαν την Ελλάδα στο αίτημα για έκτακτη διάσωση από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 2010 και 2013. Ωστόσο, με τη μερική εξαίρεση της Κύπρου, κάθε μία εξ αυτών έχει ανέλθει από την κρίση με υγιέστερη δημόσια οικονομία, σταθερότερες τράπεζες και καλύτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012 σε πιο αξιόπιστο «δανειστή ύστατης ανάγκης», πρόθυμου να αγοράσει μεγάλα ποσά κρατικών ομολόγων για να προστατέψει την ενότητα της ευρωζώνης, και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν ενισχύσει τη βεβαιότητα των νοτιοευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που ξεκινούν από την Ελλάδα.

Σε ένα τυπικό σχόλιο, ο Rui Machete, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, είπε πρόσφατα πως μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν «ανησυχητική» αλλά «όχι τραγική για την Πορτογαλία».

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας έφτασε το ανώτερο σημείο του πέρυσι στο 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και το συνδυαστικό επίπεδο χρέους εταιρειών και νοικοκυριών είναι ακόμη υψηλότερο. Το Moody’s, ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, είπε σε αναφορά της περασμένης εβδομάδας πως «η εξωτερική ευπάθεια της Πορτογαλίας παραμένει υψηλή, δεδομένων των υψηλών επιπέδων εξωτερικών χρεών της, και η χώρα θα ήταν ευάλωτη» εάν η βεβαιότητα των επενδυτών δεχόταν χτύπημα από έξοδο της Ελλάδας.

Αξιωματούχοι σε Λισαβόνα, Μαδρίτη και Ρώμη αναφέρουν τις πολύ χαμηλές αποδώσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών τους ως απόδειξη πως δεν υπάρχει απειλή στον ορίζοντα. «Η ΕΕ είναι πολύ πιο σταθερή απ’ ότι ήταν το 2011 και το 2012» λέει ιταλός αξιωματούχος.

Ωστόσο, αυτή η αυτοπεποίθηση δημιουργεί το ερώτημα για το πόσο σταθερή θα φαίνεται η ευρωζώνη μόλις η ΕΚΤ αποσύρει τα μέτρα στήριξής της – όπως είναι πιθανό να κάνει μετά από δύο χρόνια περίπου – και σε περίπτωση ενός οικονομικού ανεμοστρόβιλου όπως του 2008.

Ο Valéry Giscard d’Estaing, ο πρώην γάλλος πρόεδρος, είναι από αυτούς που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει την ευρωζώνη, έστω προσωρινά, σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια φιλική έξοδο».

«Είναι παράλογο να πούμε πως αυτό θα ήταν μια αποτυχία της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ακόμη τη θέση της στην ΕΕ. Αφήνοντας το ευρώ, θα καταταχθεί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Τσεχία κοκ, που ποτέ δεν το υιοθέτησαν. Και πάλι, αυτή η έξοδος θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιστρέψει μιαν άλλη στιγμή» είπε στην οικονομική εφημερίδα Les Echos.   

Πηγή: sofokleous10.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου