Ένα στα έξι είδη απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται η Νότια Αμερική, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία σύμφωνα με μια σημαντική νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Έχοντας μικρούς πληθυσμούς σπάνιων ειδών στα τροπικά δάση και τα βουνά της, η Νότια Αμερική θα βιώσει ποσοστά εξαφάνισης 4 φορές υψηλότερα από των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Επίσης, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου η ικανότητα των φυτών και των ζώων να μετακινηθούν σε νέους βιότοπους περιορίζεται από τους ωκεανούς, το ποσοστό της εξαφάνισης θα μπορούσε να είναι περισσότερο από το διπλάσιο, απ' ότι στις ΗΠΑ.
«Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η γη κινδυνεύει» εξηγεί ο Τζάνεκ Λάμπερς, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συντάκτης της νέας αυτής μελέτης.
Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν ποια ζώα και φυτά από τα οποία τα μέρη του κόσμου είναι πιο πιθανό να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή. Μια μελέτη του 2013 προέβλεψε ότι το 82% των ιθαγενών ψαριών γλυκού νερού στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να εξαφανιστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Μαρκ Ερμπαν, επίκουρος καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, εξηγεί ότι ακόμα κι αν πετύχουμε τον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος σε άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου -στόχο πολλοί ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν να προσπαθούν να πετύχουν- ο κίνδυνος θα είναι ακόμα μεγάλος. Σήμερα, περίπου το 2,8% των ειδών σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 2 βαθμούς θα κινδυνεύει το 5,2%. Αν όμως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4,3 βαθμούς Κελσίου -κάτι που πρόκειται να συμβεί με τα σημερινά δεδομένα, αν δε γίνουν δραματικές μειώσεις στα ποσοστά εκπομπών ορυκτών καυσίμων- τότε το ποσοστό θα εκτοξευθεί στο 16% απειλώντας 1 στα 6 είδη.
Επιπλέον ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες εν μέρει επειδή έχουν περισσότερα ενδημικά είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού και κατοικούν σε μικρές περιοχές χωρίς δυνατότητα μετακίνησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη συμβάλλει στη μείωση του μπλε-κίτρινου πτηνού manakin της Νότιας Αμερικής και της σαύρας Tuatara της Νέας Ζηλανδίας, ένα ερπετό του οποίου τα αυγά γεννούν θηλυκά μόνο όταν οι φωλιές είναι δροσερές. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε λιγότερα ενήλικα θηλυκά Tuatara, απειλώντας το είδος με εξαφάνιση.
Παράλληλα στην Αυστραλία, η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο σχεδόν όλα τα είδη, από τα wallaby και τα καγκουρό των δέντρων (Λαμχολτζ) μέχρι τις ροζ σκουληκοσαύρες και τους χρυσόφτερους παπαγάλους.
Ωστόσο ο Ερμπαν αναγνωρίζει ότι η νέα μελέτη του έχει πολλούς περιορισμούς. Υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις εξαφανίσεις σε μεγάλο μέρος της Ασίας, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς ακριβώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σχέση θηρευτή και θηράματος, ή το πόσο γρήγορα ή αργά τα φυτά και τα ζώα θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε νέους οικότοπους.
Η έρευνα επίσης δεν μπορεί να προβλέψει τους πολύπλοκους τρόπους που η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει τα φυσικά συστήματα, επιδεινώνοντας τα προβλήματα που επιφέρει η ρύπανση ή αστική ανάπτυξη.
«Όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να μία πιο συγκεκριμένη συνολική εικόνα, όμως αυτό που μπορώ να πω είναι πώς αυτή η έρευνα είναι οι καλύτερες πληροφορίες που έχουμε τώρα» εξηγεί ο Ερμπαν.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου