Amfipoli News: Ποια μέρη θα βουλιάξουν από τουρίστες και σε ποια... θα τους ψάχνουν με το κιάλι

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ποια μέρη θα βουλιάξουν από τουρίστες και σε ποια... θα τους ψάχνουν με το κιάλι

Σε μια ακόμη θετική χρονιά τροχοδρομεί ο ελληνικός τουρισμός μολονότι αφενός βαίνει μειούμενη η μέσα ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα, ενώ ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές παραμένει φθηνός προορισμός για τους Tour Operators και ο εναγκαλισμός των Ελλήνων ξενοδόχων με συμβόλαια χαμηλής απόδοσης και από σταθερές αγορές έχει απομειώσει το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την αναρρίχηση του μέσου εσόδου ανά εισερχόμενο τουρίστα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά τόσο το 2013 και το 2014 που αποτέλεσαν ανοδικές χρονιές σε αφίξεις για τον ελληνικό η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων απόρροια της αύξηση των αφίξεων «συνοδεύτηκε» από αρνητικό ρεκόρ στη μέση ημερήσια δαπάνη.
Τούτο το γεγονός δικαιολογείται από την συρρίκνωση της ρωσικής αγοράς προς την Ελλάδα και την εν γένει απουσία της Ελλάδας στις αγορές υψηλού εισοδήματος.
Επισημαίνεται ότι το 2014 η μέση ημερήσια δαπάνη ανά διανυκτέρευση εμφάνισε μείωση 3,9%. (2014: 71,6 ευρώ, 2013: 74,6 ευρώ). Παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων το 2013, η μέση ημερήσια δαπάνη το 2013 αυξήθηκε μόνο κατά 2,7% φτάνοντας τα 73,1 ευρώ, χαμηλότερη κατά 4,3% από την αντίστοιχη δαπάνη του 2008 που ήταν 76,3 ευρώ. Επίσης η μέση διάρκεια παραμονής των αλλοδαπών τουριστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνεται συνεχώς από το 2008.
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, το 2014 οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν 5,0% και διαμορφώθηκαν στο 1,995 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν 24,7% και διαμορφώθηκαν στο 1,129 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στο 1,553 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6%.
Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28, μείωση 13,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 1,157 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 15,2% και διαμορφώθηκαν στα 655 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανέρχεται στο 94,2% το 2014, έναντι 94,8% το 2013.
ΑΦΙΞΕΙΣ. Αμφίσημη προς ώρας είναι η εικόνα στις κρατήσεις δεδομένης της αβεβαιότητας που εκπέμπει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι, Μέση Ανατολή και Κίνα κινούνται ανοδικά κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Μείωση παρατηρείται στη γερμανική αγορά, ενώ σε κάθετη πτώση βρίσκεται η ρωσική αγορά.
Η Αθήνα αποτελεί το success story του ελληνικού τουρισμού για φέτος. Την προσεχή εβδομάδα ο Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος πρόκειται να ανακοινώσει αύξηση στις αφίξεις ύψους 22% περίπου συγκριτικά με πέρυσι, αριθμητικό δεδομένο που απέχει από τη χρονιά ρεκόρ του 2007.
Αναλυτικά άνοδο στις προκρατήσεις διαπιστώνεται τούτην περίοδο σε Αττική, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ιόνια Νησιά, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι κρατήσεις προς Κρήτη, Κω, Χαλκιδική, ενώ σημαντικό κάτω βρίσκεται σε ζήτηση η Μαγνησία και οι Σποράδες.
Ανησυχία, όμως, δείχνει να προκαλεί στους φορείς του τουρισμού η ενίσχυση του κυμάτων των αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ιδίως σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί. Αν και υπήρξε έκρηξη του κύματος κρατήσεων στους δύο πρώτους μήνες του έτους, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ελληνική οικονομία δημιουργεί ανησυχία ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις από το εξωτερικό.
Οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις από τις τρεις βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, (Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία) και όπως τονίζουν πλέον, οι επόμενες ημέρες -και ειδικότερα η πορεία των διαπραγματεύσεων- θα κρίνουν το μέλλον της φετινής σεζόν. Όμως, υπάρχουν παραδείγματα αυξημένων κρατήσεων σε άλλους προορισμούς όπως η Κεφαλονιά και η Μύκονος από χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Μαγνησία, Σποράδες χαμηλά στις προκρατήσεις
Στον αντίποδα των αισιόδοξων μηνυμάτων βρίσκεται η Μαγνησία και οι Σποράδες. Ειδικότερα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στη Μαγνησία έχουν μειωθεί κατά 30% συγκριτικά με πέρσι όπως υποστήριξε στα Παραπολιτικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης.
Για ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία, η οποία διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, έκαναν λόγο ξενοδόχοι της Κρήτης και της Χαλκιδικής καθώς ήδη από τη ρώσικη αγορά καταγράφεται πτώση άνω του 50% στις κρατήσεις τους.
Θετικό στοιχείο αποτελεί μέχρι στιγμής το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί κάποια μείωση συμβολαίου από tour operators του εξωτερικού αν και υπάρχουν κάποιες γνώμες ότι ίσως υπάρξει στο μέλλον. Όμως σχεδόν όλοι συμφωνούν πως τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και το πρόσημο ίσως κριθεί από τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία.
Αισιόδοξος για την τελική έκβαση της χρονιάς δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης συμπληρώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας της χώρας θα απογειώσει τις κρατήσεις προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ , fpress.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου