Μπορεί να προσπαθείτε να αποβάλλετε την περιττή ποσότητα ζάχαρης από...
τη διατροφή σας, υπάρχουν όμως συστατικά προϊόντων που είναι κρυμμένη ζάχαρη, καθώς πολλές φορές το όνομά τους δεν παραπέμπει άμεσα σε αυτή την ιδιότητά τους.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:
Σκούρα μελάσα
Σταφυλοσάκχαρο
Σιρόπι αγαύης
Χρυσό σιρόπι
Ιμβερτοζάχαρο
sugarΔισακχαρίτης
Μαλτοδεξτρίνη
Ζάχαρη Ντεμεράρα
Ζάχαρη καρύδας
Δεξτράνη
Σιρόπι βύνης
Σιρόπι από σφένδαμο
Μελάσα
Ζάχαρη μουσκοβάντο
Ραφιναρισμένο σιρόπι
Ορυζοσιρόπιο
Σορβιτόλη
Σιρόπι σόργο
Ζάχαρη τουρμπινάντο
Διγλυκερίδια
Διαχωριστικά βύνης
Μαλτόλη
Βύνη κριθαριού
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ζάχαρη από τεύτλα
Καραμέλα
Σιρόπι καλαμποκιού
Χαρουπόμελο
Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
Σιρόπι διύλισης
Αιθυλική μαλτόλη
Νέκταρ αγαύης
Έτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. "σιρόπι βύνης", 5 γρ. "ιμβερτοποιημένης ζάχαρης" και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.
Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:
Σκούρα μελάσα
Σταφυλοσάκχαρο
Σιρόπι αγαύης
Χρυσό σιρόπι
Ιμβερτοζάχαρο
sugarΔισακχαρίτης
Μαλτοδεξτρίνη
Ζάχαρη Ντεμεράρα
Ζάχαρη καρύδας
Δεξτράνη
Σιρόπι βύνης
Σιρόπι από σφένδαμο
Μελάσα
Ζάχαρη μουσκοβάντο
Ραφιναρισμένο σιρόπι
Ορυζοσιρόπιο
Σορβιτόλη
Σιρόπι σόργο
Ζάχαρη τουρμπινάντο
Διγλυκερίδια
Διαχωριστικά βύνης
Μαλτόλη
Βύνη κριθαριού
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ζάχαρη από τεύτλα
Καραμέλα
Σιρόπι καλαμποκιού
Χαρουπόμελο
Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
Σιρόπι διύλισης
Αιθυλική μαλτόλη
Νέκταρ αγαύης
Έτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. "σιρόπι βύνης", 5 γρ. "ιμβερτοποιημένης ζάχαρης" και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.
Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου