Περιγραφή:
Μελιτζανόπιτα με καπνιστές μελιτζάνες, μπεσαμέλ με κασέρι και τραγανά φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο.
Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ
Υλικά:
3 μεγάλες (ή 4 μέτριες) μελιτζάνες φλάσκες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. κοινό αλεύρι
1,5 φλ. γάλα πλήρες (ζεστό)
250 γρ. κασέρι (χονδροτριμμένο)
αλάτι κι άσπρο πιπέρι
2 κ.σ. γάλα (για την επιφάνεια της πίτας)
Εκτέλεση:
- Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.
- Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι να αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.
- Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.
- Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
- Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.
- Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.
- Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω.
- Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
- Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.
- Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.
- Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.
- Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).
Πηγή: sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου