Amfipoli News: Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ


Περιγραφή:
Μελιτζανόπιτα με καπνιστές μελιτζάνες, μπεσαμέλ με κασέρι και τραγανά φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο.
Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ

Υλικά:
3 μεγάλες (ή 4 μέτριες) μελιτζάνες φλάσκες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. κοινό αλεύρι
1,5 φλ. γάλα πλήρες (ζεστό)
250 γρ. κασέρι (χονδροτριμμένο)
αλάτι κι άσπρο πιπέρι
2 κ.σ. γάλα (για την επιφάνεια της πίτας)


Εκτέλεση:

  1. Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.
  2. Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι να αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.
  3. Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.
  4. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
  5. Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.
  6. Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.
  7. Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω.
  8. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
  9. Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.
  10. Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.
  11. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.
  12. Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
  13. Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).



Πηγή: sintagespareas.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου