Amfipoli News: Εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την Κατερίνα Περιστέρη για την Αμφίπολη [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την Κατερίνα Περιστέρη για την Αμφίπολη [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]


Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η σημερινή εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ από το Σύλλογο Αποφοίτων του πανεπιστημίου.

Οι νέες αποκαλύψεις που έκανε η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη με την ομάδα της όσον αφορά την Αμφίπολη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων, όσο και του κοινού που κατέκλεισε την αίθουσα τελετών. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που δεν κατέστη δυνατό να εισέλθουν όλη στο χώρο της εκδήλωσης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, που πραγματοποίησε τις μαγνητικές τομογραφίες στο λόφο Καστά και παρουσίασε τα αποτελέσματα της επιστημονικής του ομάδας.

Στη συνέχεια μίλησε η Κατερίνα Περιστέρη κάνοντας μία λεπτομερή παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων.

Τέλος, και εκτός προγράμματος εκλήθη να μιλήσει ο αρχιτέκτων της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής, η συμβολή του οποίου στην έρευνα ήταν και είναι καθοριστική.


Τι είπε η Κατερίνα Περιστέρη για το ταφικό μνημείο

Συλημένο και διαταραγμένο το ταφικό μνημείο βρέθηκε στο λόφο Καστά.

Η κ.Περιστέρη τόνισε πως κατά καιρούς διάφοροι τυμβωρύχοι μπήκαν μέσα στον τάφο, τόσο σε νεότερους χρόνους όσο και κατά την αρχαιότητα, και ανακάτεψαν τα στρώματα με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι να μην είναι σε θέση να διακρίνουν πώς ήταν θαμένοι οι νεκροί, τη στάση τους. Βρέθηκαν ωστόσο μικρά κοσμήματα αλλά και θραύσματα μέσα σ' αυτόν.Επιπλέον σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουν αν ο νεκρός είναι ένας ή περισσότεροι. Μέσα στο ταφικό μνημείο βρέθηκαν επίσης νομίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Αλεξάνδρου έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Ανάλογης χρονολόγησης είναι η κεραμεική καθώς και η γλυπτική και αρχιτεκτονική του μνημείου. 

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη της κ. Περιστέρη ήταν η ύπαρξη τριών επιγραφών που εντοπίστηκαν στην ορθομαρμάρωση του τάφου και οι οποίες με τη βοήθεια του κ. Λεφατζή αναγνώστηκαν και φαίνεται να αποτελούν συμβόλαια παράδοσης των μαρμάρων στο όνομα του Ηφαιστίωνα. Συγκεκριμένα, οι επιγραφές αναγράφουν τη λέξη "παρέλαβον" και στη συνέχεια το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου εντοπίστηκε επίσης σε μάρμαρα του εξωτερικού περιβόλου.

Λεφατζής: Αναμφισβήτη η χρονολόγηση του τάφου στην ελληνιστική εποχή 

Τη χρονολόγηση του τάφου στην ελληνιστική εποχή υποστήριξε και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής ο κ. Μιχάλης Λεφατζής, ο οποίος ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως βάση των στοιχείων που έχουν στην διαθεσή τους ο τάφος δεν παρέχει κανένα στοιχείο για να τοποθετηθεί στη Ρωμαική εποχή.  Όπως μάλιστα υποστήριξε, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανόν ο Αλέξανδρος σε συνεργασία με το Δεινοκράτη και τον Ηφαιστίωνα θα μπορούσαν να έχουν παραγγείλει και κατασκευάσει το ταφικό μνημείο. 

Παράλληλα όσο αφορά τον τύμβο Καστά σημείωσε πως «το λιοντάρι θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποια στιγμή επάνω στον τύμβο Καστά.
Το ερώτημα αν είναι τύμβος ή λόφος δεν πρέπει να μας παιδεύει άλλο καθώς ο τύμβος αυτός έχει 1.60 μέτρα διάμετρο. Το όλο μυστικό κατασκευής κρύβεται στην κορυφή.»

Δείτε κάποια στοιχεία από τα όσα είπε ο καθηγητής κ. Τσοκας


Δείτε τι λέει η Κατερίνα Περιστέρη για την ανασκαφή: 
Πηγή: thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου