Amfipoli News: Η «σφραγίδα» του Μ. Αλεξάνδρου στο μνημείο του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη - Η μορφή του αφηρωϊσμένου νεκρού, με κόκκινο μανδύα κυριαρχεί στην ζωοφόρο του θριγκού

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η «σφραγίδα» του Μ. Αλεξάνδρου στο μνημείο του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη - Η μορφή του αφηρωϊσμένου νεκρού, με κόκκινο μανδύα κυριαρχεί στην ζωοφόρο του θριγκού

Το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα σε επιγραφές του λόφου Καστά και το όνομα του Δεινοκράτη!

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την ανασκαφή Αμφίπολης: Η μορφή του αφηρωισμένου νεκρού, με κόκκινο μανδύα κυριαρχεί στην ζωοφόρο του θριγκού

Μια συγκλονιστική παράσταση αποκαλύπτει ο θριγκός (επιστύλια) που βρέθηκαν στον δεύτερο θάλαμο μαζί με το ψηφιδωτό. Στην παράσταση υπάρχουν σκηνές από την ζωή του νεκρού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση στην οποία υπάρχουν εικόνες:
-Ο νεκρός σε διάφορες σκηνές, έφιππος, σε άρμα που μετέχει σε αρματοδρομία, κεφάλι λιονταριού μαζί με το τομάρι του δίπλα σε ένα κράνος, το οποίο το συναντάμε σε αρκετά σημεία. Επίσης υπάρχει ένας πύργος δύο κένταυροι που κρατούν ένα κόκκινο πανί επάνω από ένα ταύρο, δύο Νίκες σε μια λέμβο που μεταφέρουν ένα κόκκινο μανδύα. Ακόμη υπάρχει μορφή νεκροσυμποσίου ή  συγκέντρωσης θεών όπου ο νεκρός είναι σε ανάκλιντρο.

Επίσης παρουσιάστηκαν δείγματα κεραμικής που ξεκινούν από τον τέλος του τετάρτου αιώνα π.Χ., καθώς και νεότερα. Επίσης βρέθηκαν νομίσματα με τον Μ. Αλέξανδρο, τον Κάσσανδρο, τον Διόνυσο με κατσίκα και φτάνουμε μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Τέλος υπάρχουν επιγραφές με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα, ενώ στον περίβολο υπάρχει το μονόγραμμα του Αντίγονου του μονόφθαλμου που επιμελήθηκε την κατασκευή. Στην επιγραφή αναφαίρετε ότι ο αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Δεινοκράτης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τονίστηκε ότι το μνημείο φέρει την σφραγίδα του Μ. Αλεξάνδρου και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα μνημεία ίδια σε διάφορα σημεία, όπως και στην Αλεξάνδρεια όπου έγινε και η ταφή του Μ. Αλεξάνδρου.

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, στην εκδήλωση του ΑΠΘ, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο.Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ακροατήριο καταχειροκρότησε την κ. Περιστέρη και τον κ. Λεφαντζή.


Πηγή: xronometro.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου